ΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ «ΠΑΡΑΦΩΝΙΕΣ» ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΡΙΖΑ

Με πυροσβεστικές παρεμβάσεις προσπαθεί να εκτονώσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον «εμφύλιο» που μαίνεται μεταξύ των στελεχών του. Την ίδια ώρα, τα εσωτερικά μέτωπα αναδιατάσσονται προκειμένου να δώσουν τη μάχη για τον ιδεολογικό χαρακτήρα του «νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ».

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όσοι γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά, θεωρούν δεδομένο ότι οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται για διάφορα θέματα της επικαιρότητας αποτελούν απλώς τα συμπτώματα: η κάθε πλευρά, οι «σκληροί» του Αριστερού Ρεύματος και οι μετριοπαθείς

παίρνουν θέσεις… μάχης ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Ενόψει, λοιπόν, αυτής της αλλαγής, οι «σκληροπυρηνικοί» εκφράζουν τους φόβους τους «να  γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ», δηλαδή να βάλει νερό στο κρασί της ιδεολογίας και των απόψεών του και, στον αντίποδα, οι «μετριοπαθείς» θεωρούν αδήριτη ανάγκη να «συνομιλήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ με το 27% των πολιτών που τον ψήφισε και να γίνει κόμμα εξουσίας.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι, ειδικά σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα με την χρεοκοπία, που ξεκίνησε με τις δηλώσεις Λαφαζάνη σύμφωνα με τις οποίες «η χρεοκοπία είναι όπλο στα χέρια των αδυνάτων», τα μέτωπα αναδιατάχθηκαν και έδειξαν τα εσωκομματικά δόντια τους. Πίσω από τον επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος στοιχήθηκαν ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Τάσος Κουράκης, ενώ απέναντι βρέθηκαν μετριοπαθείς όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Ρένα Δούρου.

Πυροσβεστική παρέμβαση

Η εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει τη δυσφορία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και, για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ζητώντας του να ρίξει τους τόνους. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε και με τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος τάραξε τα νερά, αποστέλλοντας επιστολή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και ζητώντας του να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε στον κ. Μητρόπουλο ότι πρώτα τα θέματα θα συζητηθούν στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά μεταξύ των βουλευτών.

Πάντως, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις προσπάθησαν χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο γραμματέας του ΣΥΝ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ», διαβεβαίωσε ότι «κανένα στέλεχος δεν έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ενώ ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο «Κόκκινο», επισήμανε πως «κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εύχεται τη χρεοκοπία της χώρας», ενώ κατήγγειλε «διαστρέβλωση» των δηλώσεων Λαφαζάνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα