ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

Θέμα αποζημίωσης των ιδιωτών μικροομολογιούχων, που έχασαν μέρος της επένδυσής τους λόγω του PSI εγείρει ο Ανδρέας Λοβέρδος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα:

«Μια απολύτως ανεπιθύμητη, για όλα τα μέλη της κυβέρνησης Παπαδήμου, παρενέργεια, ήταν η αναδιάρθρωση,

το “κούρεμα”, των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών καθώς και των ομολόγων όσων ιδιωτών είχαν πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας καθυστερημένων συνήθως προς αυτούς οφειλών του, ειδικά εκείνων που είχαν αποδεχθεί και ρυθμίσεις, δηλαδή μείωση της οφειλής του Δημοσίου. Το θέμα είχε συζητηθεί πολλές φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπήρχε σχεδόν βεβαιότητα για την εξαίρεση των ομολόγων που κατείχαν οι ανωτέρω, αλλά τελικώς η απόφαση που ελήφθη, φυσικά όχι από την ελληνική κυβέρνηση, ήταν αντίθετη. Όλα τα κόμματα στην προεκλογική περίοδο είχαμε δηλώσει πως θα προωθούσαμε μία δίκαιη ρύθμιση για τους ανθρώπους αυτούς. Π.χ., λύση θα ήταν η νομοθετική ρύθμιση της εξισορρόπησης των τεραστίων απωλειών των ανωτέρω ιδιωτών, με την πρόβλεψη της αφαίρεσης φορολογικών τους υποχρεώσεων επί μια δεκαετία.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

α. Έχει η κυβέρνηση την πολιτική βούληση να επιλύσει το συγκεκριμένο θέμα, αίροντας μια αδικία που έθιξε καίρια τους πιο πιστούς στη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους συμπολίτες μας;
β. Έχει ήδη η κυβέρνηση επεξεργαστεί κάποια σχετική λύση, κι αν ναι ποιά είναι αυτή;»

Keywords
Τυχαία Θέματα