Εθνική Τράπεζα: Ετήσιες ζημιές 2,1 δισ ευρώ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, ως επακόλουθο της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης βαθειάς ύφεσης, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών, αλλά και η δραστική μείωση των επιτοκίων της αγοράς, με παράλληλη μείωση των δανειακών επιτοκίων. Αρνητικά συνέβαλε επίσης η μείωση των εγχώριων καθαρών επιτοκιακών εσόδων, εξαιτίας της άντλησης ακριβότερης χρηματοδότησης από το

μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA), καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια αγοράς (euribor).

Ο όμιλος της Εθνικής ανακοίνωσε κέρδη ύψους 314,8 εκατ. ευρω το δ΄ τρίμηνο του 2012 -μέσω σταθεροποίησης των λειτουργικών πηγών κερδοφορίας και λόγω των κερδών από την επαναγορά ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, τον αντιλογισμό προβλέψεων για απομείωση απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο και την πώληση του 51% της ασφαλιστικής θυγατρικής Finans Pension. Οι πρώτες θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης των οργανικών κερδών διατηρούνται και για το α’ τρίμηνο του 2013.

Αναφορικά με την θυγατρική της στην Τουρκία, την Finansbank ανακοίνωσε καθαρά αποτελέσματα, με κέρδη ύψους 668 εκατ. ευρώ περίπου για το 2012, αυξημένα κατά 82% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Σε επίπεδο οργανικών κερδών προ προβλέψεων η αύξηση ανήλθε σε 51% σε ετήσια βάση (εξαιρουμένων μη επαναλαμβανόμενων εσόδων και εξόδων). Οι καταθέσεις του ομίλου της Εθνικής ανήλθαν σε 58, 7 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 70,5 δισ. ευρώ.

Επίσης ανακοίνωσε σημαντική εισροή εγχωρίων καταθέσεων μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 της τάξης των 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους φαινόμενο που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς και μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα το τελευταίο τρίμηνο του έτους κατά 3,6 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση +90 ημερών της Τράπεζας ανήλθε σε 23,1%, έναντι 13,0% το Δεκέμβριο του 2011. Η ΕΤΕ επιτάχυνε το ρυθμό σχηματισμού προβλέψεων σε σχέση με το 2011, διενεργώντας συνολικές προβλέψεις για το έτος της τάξης των 2.026 εκατ. ευρώ Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση +90% διαμορφώθηκε σε 53,3% στο τέλος του 2012, υψηλά ποσοστά δεδομένου του ικανοποιητικού επιπέδου κάλυψης των δανείων με εξασφαλίσεις. Κατά το δ’ τρίμηνο του έτους σημειώθηκε μείωση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών, τάση που διατηρείται ως σήμερα.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012 αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις από το PSI, που επηρέασε όλο το πιστωτικό σύστημα αλλά κυρίως την ΕΤΕ, δεδομένου ότι εκ της θέσεως της κατείχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, σε απόλυτα μεγέθη. Ταυτόχρονα, η ΕΤΕ θα επιβαρυνθεί με απώλεια μελλοντικών εσόδων λόγω του προγράμματος επαναγοράς Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου. Περαιτέρω, αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα και τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε το τραπεζικό σύστημα σε όλο το φάσμα των εργασιών.

«Η Εθνική Τράπεζα προάσπισε τον κυρίαρχο ρόλο της στις τραπεζικές εξελίξεις, μέσω της επιτυχούς δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Eurobank μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, ενώ προχωρεί ολοταχώς προς τη νομική και τη λειτουργική συγχώνευση των δύο οργανισμών. Με την ένωση αυτή προκύπτει ένας μεγεθυμένος και περισσότερο ανθεκτικός στις σύγχρονες προκλήσεις Όμιλος -με εκτιμώμενες συνέργειες ύψους άνω των 3 δις. ευρώ.-, ο οποίος έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο δυσοίωνο περιβάλλον», αναφέρει ο κ.Τουρκολιάς.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκατάστασης της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου είναι η πρόκληση στην οποία καλούμεθα να ανταπεξέλθουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διευρυμένο Όμιλο της ΕΤΕ από διεθνείς επενδυτές για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση είναι υπαρκτό. Επίσης, σε συμφωνία και ακολουθώντας τις οδηγίες του Eurogroup, επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την άμεση και ενεργητική διαχείριση των πιστωτικών τίτλων του παθητικού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε συμμάχους μας όλους όσοι πιστεύουν ότι η Εθνική Τράπεζα, μαζί πια με την Eurobank, όπως και η ελληνική οικονομία, θα τα καταφέρουν, αναφέρει ο κ.Τουρκολιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα