Έτσι θα φανεί η έξοδος από το τούνελ

Ουδείς παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Έλληνες υπέστησαν τεράστιες θυσίες για χάρη της περιβόητης δημοσιονομικής προσαρμογής: Κάτι βεβαίως που αποτυπώθηκε και στην τεράστια μείωση του ελλείμματος. Παρόλα αυτά ο προϋπολογισμός για να βγει χρειάζεται ακόμη … λογιστικά κόλπα και τρικ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο οικονομικών κατάφερε και τον περασμένο Νοέμβριο να συγκρατήσει εντός στόχου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, στα 12,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για συγκράτηση του στα

15 δισ. ευρώ, αλλά τα νούμερα χρειάστηκε να … εξωραιστούν.

Συγκεκριμένα, «βγει» το αποτέλεσμα έπρεπε:

- Να παγώσουν επιστροφές φόρου 158.000.000 με αποτέλεσμα το δημόσιο να χρωστά συνολικά στους φορολογούμενους επιστροφές φόρου πάνω από 1 δισ. ευρώ!

- Να περικοπούν επιπλέον 932.000.000 ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή από μισθούς συντάξεις επιχορηγήσεις και άλλα λειτουργικά έξοδα του δημοσίου.

- Να περικοπούν δαπάνες 1,2 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων που είναι το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι είναι η 10η φορά από 2010 όπου περικόπτεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Φέτος ο ετήσιος στόχος του ΠΔΕ είναι πλέον να πραγματοποιηθούν δαπάνες 6,85 δισ. ευρώ.

Παρά τις «προσπάθειες» του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, δείχνουν τα εξής:

- Τα καθαρά έσοδα είναι κατά 27.000.00 ευρώ λιγότερα από το στόχο των εισπράξεων

- Καταγράφεται υστέρηση 483.000.000 στις εισροές κοινοτικών κονδυλίων λόγω των καθυστερήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Και σε αυτά βεβαίως πρέπει να προσθέσεις και τα πάνω από 9 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών: Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «πότε θα δούμε το φως στην άκρη του τούνελ» είναι απλή… Όταν τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερα «φτιασιδώματα» για να αποδώσουν μια εικόνα πειστική για την «υγεία» των οικονομικών του Κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα