ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Παραδέχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα δεν έχει προοπτική και τόνισε ότι χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του ένατου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 Εξήγησε πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσανατολισμένο στις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου. Σε αυτό το πνεύμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος

υπογράμμισε «χρειαζόμαστε αλλού είδους πολιτική στήριξης και βοήθεια, όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με την δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία, την ευημερία και την ιστορική προοπτική των κοινωνιών μας». Αποσαφήνισε δε ότι «χρειαζόμαστε τον απαραίτητο συνδυασμό ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή και στην κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατική νομιμότητα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση, που επικρατεί στην χώρα, είπε ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το πρόβλημα της ρευστότητας τόσο για τον οικονομικό τομέα αλλά κυρίως για την πραγματική οικονομία». Χαρακτήρισε δε «πολύ σοβαρή και πολύ εύθραυστη» την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε για την προσήλωσή του στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και κάνοντας λογοπαίγνιο είπε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το διαδεδομένο αρνητικό στερεότυπο, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για μια χώρα που δεν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής», για να προσθέσει: «Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Έχουμε πετύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δυόμισι χρόνια».

Στο πλαίσιο της εφηρμοσμένης πολιτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα είναι να πείσουμε την κοινωνία των πολιτών για την ανάγκη να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα». Αναφερόμενος δε στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ το χαρακτήρισε ως «το τελευταίο -ελπίζουμε- πακέτο περικοπών σε δαπάνες», για να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα