Ευρωπαϊκοί δασμοί στα κινεζικά φωτοβολταϊκά

21:17 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Με τη σημερινή απόφαση η Κομισιόν αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση της Κίνας σε ό,τι αφορά τις εμπορικές της πρακτικές, συμφωνώντας να επιβάλει προσωρινά δασμούς στους ηλιακούς συλλέκτες της κινεζικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών η οποία κατηγορείται για ντάμπινγκ τιμών, δηλαδή την μαζική εξαγωγή προϊόντων της που διατίθενται σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής τους.

«Δεν πρόκειται για προστατευτισμό», ανέφερε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή στις Βρυξέλλες. Η απόφαση

έχει στόχο «να εξασφαλίσει ότι οι διεθνείς κανόνες για το εμπόριο θα εφαρμοστούν και για τις κινεζικές επιχειρήσεις. Λάβαμε μια ξεκάθαρη, μετριοπαθή αλλά κρίσιμη απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ντε Χουχτ και οι 26 συνάδελφοί της στην Επιτροπή, τον εκτελεστικό θεσμό της ΕΕ, συμφώνησαν ομόφωνα να επιβληθούν δασμοί αντιντάμπινγκ ύψους 11,8% κατά μέσον όρο στους ηλιακούς συλλέκτες και τα βασικά τους στοιχεία από μεθαύριο Πέμπτη.

Οι δασμοί αυτοί θα αυξηθούν σε 47,6% κατά μέσον όρο την 6η Αυγούστου εάν δεν εξευρεθεί μια λύση από το Πεκίνο σε απάντηση των ανησυχιών της ΕΕ ότι η Κίνα εφαρμόζει πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Αυτή η σταδιακή αντίδραση επιτρέπει μια ομαλή μετάβαση ώστε οι αγορές μας να προσαρμοστούν—και αποτελεί μια ανεπανάληπτη προσφορά προς την κινεζική πλευρά, δίνοντάς της ένα σαφές κίνητρο για να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις» με την ΕΕ, επισήμανε ο Ντε Χουχτ σε συνέντευξη Τύπου, αν και προειδοποίησε πως οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται «κοντά σε μια συμφωνία».

Η Κίνα αντιμετωπίζει άλλη μια προθεσμία, την 6η Δεκεμβρίου, μετά την οποία η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να επιβάλει μόνιμους δασμούς αντιντάμπινγκ διάρκειας πέντε ετών.

Αν πάντως δεν ληφθεί η απόφαση να επιβληθούν μόνιμοι δασμοί οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την υποχρέωση να πληρώσουν και τους προσωρινούς δασμούς.

Ο τομέας αυτός έχει έναν ογκώδη κύκλο εργασιών. Η κινεζική βιομηχανία φωτοβολταϊκών εξάγει αγαθά αξίας περίπου 21 δισεκατ. ευρώ στην ΕΕ, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών και συναφών προϊόντων.

Η Επιτροπή υπολογίζει ότι οι κινεζικοί ηλιακοί συλλέκτες θα έπρεπε να είναι 88% ακριβότεροι από ό,τι είναι σήμερα ώστε η τιμή τους να θεωρείται δίκαιη. Στέλεχος μιας ένωσης των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη κατηγόρησε την Κίνα ότι με τις εμπορικές της πρακτικές έχει “κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και το κλείσιμο τουλάχιστον 60 βιομηχανικών μονάδων” στην ΕΕ.

Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση αυτή παρά το ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις έναντι μιας τέτοιας κίνησης. Η Κίνα είχε προειδοποιήσει πως η επιβολή δασμών θα μπορούσε να “βλάψει σοβαρά” τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Πριν από τη λήψη της απόφασης μάλιστα οι 18 από τις 27 χώρες εμφανίζονταν να αντιτίθενται στην επιβολή εμπορικών κυρώσεων αυτής της μορφής.

«Το έλαβα υπόψη μου. Δεν συμφωνώ. Κάνω την δουλειά μου με μετριοπαθή τρόπο αλλά ασφαλώς δεν θα παραβώ τις αρχές μου, όποιος κι αν εκφέρει γνώμη» επί των θεμάτων που εξετάζονται, είπε ο Ντε Χουχτ.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο υποβάθμισε τις ανησυχίες περί εμπορικού πολέμου ΕΕ-Κίνας, καθώς και η Κίνα έχει επιβάλει από την δική της πλευρά μέτρα για ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Δεν θεωρώ ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να καθορίζονται από το φόβο. Θέλω να είμαι σαφής: θέλω να βρεθεί μια φιλική διευθέτηση με τους Κινέζους εταίρους μας. . . εάν τα καταφέρουμε, αυτό θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές».

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα