Εξετάζεται η δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στον Πειραιά

Δεν είναι μακρινό το ενδεχόμενο δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι αναμένει τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και εφόσον ένα τέτοιο εγχείρημα κριθεί ότι είναι βιώσιμο θα το εξετάσει. Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει ότι ο θεσμός του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων προϋπήρχε, όμως ανεστάλη λόγω της υπολειτουργίας του. Ωστόσο το ΧΑΑ και η Επιτροπή

Κεφαλαιαγοράς έχουν κινήσει τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να υπάρξουν αναλύσεις δεδομένων και το υπουργείο αναμένει την ολοκλήρωσή τους. Ο κ. Στουρνάρας διαβιβάζει δύο ενημερωτικά σημειώματα, από το ΧΑΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τα οποία ενημερώνεται η Βουλή ότι εκπονούνται όχι μόνο μελέτες για τη σκοπιμότητα δημιουργίας Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων αλλά και προσχέδιο νόμου.

Το ΧΑΑ ενημερώνει ότι «σε προηγούμενο χρόνο εκπόνησε μια προμελέτη σχετικά με τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων με βασικό προϊόν διαπραγμάτευσης το ελαιόλαδο, όπου η χώρα μας είναι η 3η σε κατάταξη χώρα παραγωγής στον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο το Χρηματιστήριο μελέτησε και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα στον Ευρωπαϊκό χώρο και κυρίως τις εξελίξεις και προοπτικές διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρύπων, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα οποία και αυτά εντάσσονται στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων».

Στο έγγραφο γίνεται ειδική αναφορά στη διαπραγμάτευση αγροτικών προϊόντων, και όπως σημειώνει το ΧΑΑ «η συγκεκριμένη προμελέτη κατέδειξε ότι κομβικό σημείο επιτυχίας του εγχειρήματος, είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου από πλευράς κόστους και ποιότητας, δικτύου αποθηκών και γραφείων πιστοποιήσεως, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί και εξασφαλιστεί η φυσική παράδοση (physical delivery) των προϊόντων».

Όπως σπεύδει επίσης να τονίσει το ΧΑΑ, σε θέματα υποδομών για τη διαπραγμάτευση, την εκκαθάριση, διαχείριση κινδύνου και διακανονισμό η ΕΧΑΕ είναι σε θέση να καλύψει όλες τις τεχνικές απαιτήσεις του εγχειρήματος, καθώς επί των θεμάτων αυτών έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει όλα τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργώντας ένα σύγχρονο δίκτυο μελών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκτέλεση χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το έγγραφο για τις μελέτες αυτές συνεργάζονται το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα θέματα πλαισίου ενώ στη συζήτηση που έχει ανοίξει συμμετέχουν παραγωγικοί φορείς, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και φυσικά τα εμπορικά επιμελητήρια.

Ενεργή είναι συμμετοχή του Επιμελητηρίου του Πειραιά το οποίο έχει αναλάβει να εκπονήσει δύο τεχνικές μελέτες οι οποίες θα αφορούν στην ανάλυση και παρουσίαση των διαδικασιών διάθεσης και εμπορίας scrap ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της σκοπιμότητας της χρηματιστηριακής διάθεσης του προϊόντος. Η δεύτερη μελέτη θα καλύπτει τα θέματα αποθήκευσης και πιστοποίησης εμπορευμάτων αλλά και την ανάπτυξη προτάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου παράδοσης εμπορευμάτων στο οποίο μπορούσε να στηριχθεί ένα χρηματιστήριο.

Αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι σε συνεργασία με το ΧΑΑ εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα