Εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για το «χαράτσι»

Αν και δεν πρόκειται με την έλευση τους την ερχόμενη εβδομάδα να ζητηθούν νέα μέτρα ωστόσο το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, έτσι ώστε το καλοκαίρι να έχει καλυφθεί η «τρύπα». Πάντως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το «κενό» ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο οφείλουν στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν έχουν αποδώσει ακόμα.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ακόμα και αν δεν αποδώσουν τα

μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί το κενό θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό δεδομένου ότι έχουν υποεκτιμηθεί κάποιες πηγές εσόδων. Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές ξεκινούν πάλι τους ελέγχους για να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ καθώς και των 6 δισ. ευρώ που είναι η επόμενη δόση.

Ειδικά για την φορολογία των ακινήτων, η τρόικα πιέζει να διατηρηθεί το χαράτσι στα ακίνητα που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ωστόσο τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αντιδρούν και θεωρούν ότι το χαράτσι είχε θεσμοθετηθεί για δύο έτη. Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια μεταξύ των οποίων η μείωση των συντελεστών για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Επίσης εξετάζονται και άλλες λύσεις που δεν σχετίζονται με την πληρωμή του φόρου στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ολοκλήρωση σχεδίου κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Πριν αναχωρήσει η τρόικα , η κυβέρνηση είχε προτείνει την οριστική αποχώρηση 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 από τους 25.000 εργαζόμενους που θα τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας. Η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε την τρόικα. Επίσης σχεδιάζεται η αλλαγή του συστήματος τοποθέτησης διευθυντών. Δηλαδή, να μην είναι βασικό κριτήριο ο χρόνος υπηρεσίας για να γίνει κάποιος διευθυντής, αλλά η επαγγελματική κατάρτισή του και οι πραγματικές ικανότητές του.

Αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η τρόικα περιμένει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών καθώς και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της νέας γενικής γραμματείας εσόδων

Ρυθμίσεις χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Οι ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Μάιο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία στις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων. Ωστόσο, το θέμα θα κλείσει οριστικά στις συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και της κυβέρνησης, σε ότι αφορά στις δόσεις (εάν θα είναι 36 ή 48). Συνολικά υπολογίζεται να εισπραχθούν περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα