Εξηγήσεις για την πρωτοβουλία που έκανε άνω κάτω την κυβέρνηση

Ελλείψει της σύσκεψης αρχηγών που ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά δεν έγινε πριν από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε το συντονιστικό της Κ.Ο. του κόμματός του, όπου και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ιπποκράτους και… δικαιολογούν κατά την ίδια τη στάση της.

Όπως ανέφερε η Ιπποκράτους, παρακολουθώντας με μία ομάδα επιστημόνων από καιρό το θέμα και κυρίως την συνολική απόδοση του ΦΠΑ

το 2011, το 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και ταυτόχρονα τις αντιδράσεις της αγοράς, έχοντας συγκεντρώσει τις τελικές εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της τρόικας, και σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι είναι πλέον δυνατό να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που αρχίζει.

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα, προκύπτει ότι το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, με το ΠΑΣΟΚ να εκτιμά ότι είναι δυνατόν να προέλθουν και μέσα από τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου, που θα προκληθεί ακριβώς εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ.

Τούτων δοθέντων, και επειδή δεν είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μόνος τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ σε μία συνάντηση των αρχηγών, ο κ.Βενιζέλος ζήτησε χθες να θέσει το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Φίλιππος Σαχινίδης, προκειμένου και η κυβέρνηση να το θέσει με τη σειρά της στην τρόικα, με βάση τα τελικά δημοσιονομικά δεδομένα που υιοθετεί.

Στα… επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο έθεσε το θέμα και αυτό που αποκάλυψε το matrix24.gr, ήτοι όσα επικαλέστηκε με άρθρο του ο Χρήστος Σταϊκούρας, θέτοντας και εκείνος ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ, μη θέλοντας να χάσει και τα… πρωτεία στην πρωτοβουλία, θεωρεί σύμφωνα με στελέχη του «ιστορική υποχρέωσή του» να αναδείξει τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στο τεράστιο πολιτικό βάρος που εκτιμά ότι σήκωσε το ίδιο. Ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα θεωρεί άλλωστε ότι επιβάλλουν να τεθεί το ζήτημα άμεσα και πάντως πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

«Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο. Αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για τον χειρισμό που θα κάνει η κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο», λένε στην Ιπποκράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα