ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Για παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, κάνει λόγο σε εξώδικο για τα οφειλόμενα προς τους φαρμακοποιούς, που απέστειλε στον Οργανισμό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων.

Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τόσο την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης όσο και την επʼ αόριστο άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ,

εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί. Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απέστειλε εξώδικο στον Οργανισμό για τα οφειλόμενα, μετά την εκπνοή της προθεσμίας των 45 ημερών, που παρέχει η συλλογική σύμβαση για την εξόφληση των λογαριασμών των φαρμακείων.

Ο Π.Φ.Σ. κάνει λόγο για κίνδυνο χρεοκοπίας  των φαρμακείων με τραγικές συνέπειες στο σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη έως σήμερα αγγίζουν τα 540 εκατομμύρια ευρώ. Στο εξώδικο γίνεται λόγος για μετακύλιση του προβλήματος στους φαρμακοποιούς, ωθώντας τους σε σύγκρουση με τους ασφαλισμένους και κυρίως με τους πιο οικονομικά αδύναμους.

«Η παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας έχει προκαλέσει το παράδοξο να καλούμαστε να καταβάλουμε εις το Δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ για τις συνταγές εκείνες, τις οποίες καθυστερείτε να μας πληρώσετε, καθώς επίσης και τον φόρο εισοδήματος για εισόδημα του παρελθόντος έτους, το οποίο ουδέποτε έχουμε λάβει», σημειώνεται. Ο ΠΦΣ επισημαίνει και την απαίτηση φαρμακευτικών εταιρείων για εξόφληση των παραγγελιών φαρμάκων είτε τις μετρητοίς είτε εντός  τριάντα ημερών. Βέβαια, για τα φάρμακα υψηλού κόστους απαιτούν άμεση εξόφληση.

Πέραν της αδυναμία των φαρμακείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι Φαρμακοποιοί επισημαίνουν τις σοβαρές ελλείψεις σκευασμάτων στην αγορά, τη δραστική περικοπή της φαρμακευτικής περίθαλψης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τη διαφαινόμενη κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει και το  ανύπαρκτο, όπως το χαρακτηρίζουν, σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έχει καταρρεύσει πλήρως από τις 8 Μάη. Μας στέλνουν να σταματήσουμε τα τανκς της οικονομικής κρίσης, οπλίζοντάς μας με σφεντόνες», καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα