Φορολογικό ριφιφί στους μισθούς

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, το 60% του μισθού καταλήγει στα ταμεία του κράτους μέσω φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης, φόρου κατοχής ακινήτων, τελών κυκλοφορίας, ειδικών φόρων κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και ΦΠΑ.

Οι

«διαρροές»

Παρακράτηση φόρου και εισφορές

Μπορεί στα χαρτιά ο μισθός να είναι 1.500 ευρώ όμως αυτά δεν τα βλέπει ποτέ ο εργαζόμενος.

Καταρχήν ο εργοδότης παρακρατεί αυτομάτως 248 ευρώ για την ασφαλιστική εισφορά του εργαζομένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ.

Επιπλέον, κρατά 126 ευρώ για το φόρο εισοδήματος, αλλά και 13 ευρώ για το «προσωρινό μέτρο» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι καθαρές αποδοχές που μένουν είναι 1.116 ευρώ.

Σπίτι

Στο παράδειγμα της Καθημερινής, ο εργαζόμενος, κάτοικος Χαλανδρίου, ζει σε ένα διαμέρισμα 120 τ.µ. πενταετίας και πληρώνει 780 ευρώ ετήσιο «χαράτσι της ∆ΕΗ», δηλαδή το μήνα 65 ευρώ και ο μισθός πέφτει στα 1.051 ευρώ.

Αυτοκίνητο

Αν ο μισθωτός έχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών θα πρέπει να πληρώνει 265 ευρώ ετησίως σε τέλη κυκλοφορίας (ή 22 ευρώ το μήνα).

Αν χρειάζεται να οδηγεί περίπου 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο η κατανάλωση βενζίνης θα φτάνει τα 1.200 λίτρα και ο φόρος ανά λίτρο περίπου στο ένα ευρώ (ΕΦΚ + ΦΠΑ), δηλαδή για καύσιμα φόρος 100 ευρώ το μήνα.

Θέρμανση, ΔΕΗ, κινητό τηλέφωνο, τσιγάρα

Για το διαμέρισμα των 120 τετραγωνικών στην Αττική θέλει περίπου 1.200 λίτρα πετρέλαιο. Με τιμή λιανικής 1,28 ευρώ, ο φόρος είναι 57 λεπτά. Πληρώνει δηλαδή 1.500 ευρώ για πετρέλαιο εκ των οποίων τα 684 (ή 57 ευρώ το μήνα) φόρος.

Για κατανάλωση 1.200 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο, η ∆ΕΗ χρεώνει περίπου 115 ευρώ. Ωστόσο, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 300 αν συνυπολογιστούν δημοτικά τέλη και φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης και διάφορες χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Γι’ αυτά πληρώνει 185 ευρώ το τετράμηνο ή 46 ευρώ το μήνα.

Αν υποτεθεί ότι κάνει λογαριασμό 41 ευρώ το μήνα στο κινητό, τα 11,33 είναι φόρος (φόρος κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ επί του φόρου).

Αν καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, χρειάζεται άλλα 114 ευρώ. Από αυτά τα 92 είναι φόροι.

Τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά

Στον εργαζόμενο έχουν απομείνει περίπου 500 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα του σούπερ μάρκετ, ένδυση, υπόδηση, φροντιστήρια κ.λπ. Αυτές οι δαπάνες υπάγονται σε ΦΠΑ 23% ή 13% για τα τρόφιμα, που σημαίνει άλλα περίπου 100 ευρώ το μήνα έμμεσοι φόροι.

Στην υγεία των κορόιδων

Τελικό αποτέλεσμα, για καθημερινά και αναγκαία έξοδα, ο μισθός των 1.500 ευρώ «κουρεύεται» από φόρους και εισφορές κατά 880 ευρώ και μένουν μόλις 620 ευρώ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυτούς τους φόρους, ωστόσο στους Έλληνες, επιβάλλεται σχεδόν παντού ο υψηλότερος συντελεστής χωρίς οι παροχές που λαμβάνουν από το κράτος ως ανταπόδοση της υψηλής φορολογίας να είναι ανάλογης ποιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα