Γαστρονομικός …τουρισμός

14:45 5/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο πραγματικός ταξιδιώτης οφείλει να ενδιαφέρεται πέρα από τη γνώση της κουλτούρας, του πολιτισμού και των αξιοθέατων του τόπου, που επισκέπτεται και τις ιδιαίτερες γαστρονομικές λιχουδιές του. Σύμφωνα με το Lonely Planet, οι 9 καλύτερες επιλογές για φαγητό δρόμου είναι οι εξής:

Γερμανία : Currywurst

Λουκάνικο βουτηγμένο σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας με curry συνοδευμένο με πίττα ολικής άλεσης ή λευκού ψωμιού.

Βιρμανία :Mohinga

Σούπα με νουνλτς (στιλ πατσά) ιδανική για

μετά το αλκοόλ και το ξενύχτι. Ζωμός ψαριού που «δένει» με σκόνη ρυζιού ή φασολιών και συνήθως περιέχει συνδυασμό από κρεμμύδι, τραγανό φαγώσιμο φλοιό από τον πυρήνα του δέντρου της μπανάνας, λεπτά στρογγυλά noodles ρυζιού και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Βιετνάμ : Banh mi

Μαλακή μπαγκέτα, καψαλισμένη πάνω στα κάρβουνα. Μετά από μια δόση μαγιονέζας κι έναν σβώλο πατέ, το τραγανό «κέλυφος» γεμίζει με κρέας, τραγανά λαχανικά τουρσί και φρέσκα βότανα. Για το τέλος, προσθέτουν λίγες σταγόνες από σάλτσα σόγιας και λίγο τσίλι.

Ινδία : Daulat ki chaat

Ελαφρύ γλύκισμα από ζαχαρούχο γάλα χτυπημένο με κρόκο αυγού, που του δίνει μια πορτοκαλό-λευκή απόχρωση. Μοιάζει με μους και το βρίσκει κανείς στα θορυβώδη παζάρια και στις αγορές, «χύμα». Λόγω του ότι το daulat ki chaat θα κατέρρεε σε υψηλές θερμοκρασίες, ετοιμάζεται συνήθως τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Ταϊλάνδη :Phat Kaphrao

Φύλλα κρούστας τηγανίζονται μαζί με κιμά χοιρινού, κοτόπουλο ή θαλασσινά, με ψιλοκομμένο σκόρδο, τσίλι και κάποιες φορές ψιλοκομμένα πράσινα φασόλια. Το πιάτο ολοκληρώνεται με σάλτσα ψαριού και μια δόση ζάχαρης, ενώ σερβίρεται πάνω σε ρύζι έχοντας στην κορυφή ένα ολόκληρο τηγανιτό αυγό.

Βοζνία Ερζεγοβίνη :Burek

Φύλλο κρούστας γεμίζεται με κιμά με μυρωδικά, σπανάκι ή τυρί και βότανα, μετά τυλίγεται, καλύπτεται με βούτυρο ή ελαιόλαδο και ψήνεται μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Μαρόκο :Sfenj

Καλοτηγανισμένα κομμάτια κολλώδους ζύμης με μαγιά (ντόνατς), χωρίς καθόλου γάλα ή βούτυρο. Τρώγονται σαν πρωινό έδεσμα, αλλά και αργά το απόγευμα.

Νότια Αφρική : Walkie-talkies

Πρόκειται για τα πόδια και τα κεφάλια του κοτόπουλου. Βράζονται μαζί για να μαλακώσουν τα μέρη που δεν μασιούνται κι έπειτα τα κομμάτια ετοιμάζονται και μαγειρεύονται με την προσθήκη διαφόρων υλικών και αρωματικών.

Μεξικό : Tamales

Φτιαγμένα στον ατμό, επιστρωμένα με φλοιό καλαμποκιού εδέσματα είναι απόλαυση, σε γλυκιά, πικάντικη ή ήπια εκδοχή. Η γέμιση είναι από χοιρινό ή κοτόπουλο, μαζί με τσίλι και τυρί. Το «πακέτο» τυλίγεται σε φλοιό καλαμποκιού ή φύλλο μπανάνας και μπαίνει στον ατμό μέχρι να είναι αρκετά μαλακό.

Γκάνα : Red red

Ζεστό, γλυκό και πικάντικο, το red red παντρεύει τα φασόλια με τηγανητή μπανάνα. Τα κρεμμύδια και το κόκκινο τσίλι τηγανίζονται μέσα στο zomi (λάδι ερυθρού φοίνικα) και προστίθενται στα μαυρομάτικα φασόλια. Οι τηγανιτές μπανάνες ψιλοκομμένες, αλατισμένες και καλά τηγανισμένες, συνοδεύουν τα φασόλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα