«ΓΕΝΕΘΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΚΑΣΟ

Σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου 1881 γεννήθηκε ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, ο ιδρυτής του κυβισμού, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους και επιδραστικότερους καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης.

Γεννήθηκε στη Μάλαγα στις 25 Οκτωβρίου του 1881, όπου και έζησε τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, τα πήρε από τον πατέρα του, που ήταν επίσης ζωγράφος. Άρχισε να ζωγραφίζει από πολύ νωρίς και σε ηλικία 14 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Τα πρώτα έργα του τα υπέγραφε ως Ρουίθ Μπλάσκο αλλά από το 1901 άρχισε να υπογράφει με το επώνυμο της μητέρας

του.

Το 1897 κέρδισε χρυσό βραβείο για τον πρώτο πίνακά που παρουσίασε στην Ακαδημία. Τον ίδιο χρόνο έφυγε για την Μαδρίτη όπου έγινε δεκτός από την βασιλική ακαδημία του Σαν Φερνάντο.

Εκεί όμως βρήκε τη διδασκαλία βαρετή και περνούσε τον καιρό του αποτυπώνοντας τη ζωή γύρω του, στα καφενεία, στους δρόμους, στα πορνεία και στο Πράδο, όπου ανακάλυψε την ισπανική ζωγραφική. Ο ίδιος έγραψε για εκείνη την εποχή: «ο Βελάσκεθ πρώτης κατηγορίας, ο Ελ Γκρέκο έχει ζωγραφίσει μερικά υπέροχα κεφάλια, ο Μουρίγιο δεν με πείθει σε όλα του τα έργα». Τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Γκόγια, θα επηρεάσουν τη φαντασία του στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του.

Το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Ματίζ και ο Χουάν Μιρό. Από το 1912 έως το 1914 τα έργα του Πικάσο κερδίζουν τα φώτα της δημοσιότητας. Στις διεθνείς εκθέσεις οι κυβιστικοί του πίνακες κλέβουν την παράσταση και μνημονεύονται στα πιο προωθημένα καλλιτεχνικά κέντρα. Το όνομα του ήταν συνώνυμο με το νέο και το τολμηρό.

Ως καλλιτέχνης (ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και δραματουργός) ο Πικάσο ήταν πολύπλευρος. Η εφευρετικότητα και η ευχέρειά του για πειραματισμούς κάνουν δύσκολη την κατάταξη του σε κάποια κατηγορία. Οι συνεχείς μεταλλαγές του παρεξηγήθηκαν αρχικά αλλά ο Πικάσο σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος της ζωγραφικής του 20ου αιώνα.

Πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973, αφήνοντας παρακαταθήκη περίπου 20.000 αυτοτελή έργα, κάθε μορφής. Το δημοφιλέστερο έργο του είναι η «Γκουέρνικα», με την οποία κατήγγειλε τα εγκλήματα σε βάρος του ισπανικού λαού στον ισπανικό εμφύλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα