Γεννητούρια για τον «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη, που ξεκινά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είναι το πρώτο βήμα για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Θα εγκριθεί η πολιτική πλατφόρμα και θα εκλεγεί ένα «προσωρινό» καθοδηγητικό όργανο το οποίο και θα αναλάβει να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ιδρυτικό του συνέδριο, τον Απρίλιο του 2013.

Στη συνδιάσκεψη θα μετάσχουν περίπου 3.400 αντιπρόσωποι, δηλαδή

το 10% των εγγεγραμμένων μελών του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Οι εγγραφές, αλλά και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των αντιπροσώπων, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη, έπειτα από 600 συνελεύσεις που έγιναν στην οργανώσεις ανά τη χώρα, όπου ενεγράφησαν στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στα 35.000 μέλη.

Το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του, θα ανοίξει τις εργασίες της συνδιάσκεψης, ενώ θα παρουσιαστούν και τα επίσημα κείμενα του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο Αριστείδης Μπαλτάς θα παρουσιάσει το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης, ενώ η Σοφία Σακοράφα το σχέδιο οργανωτικής συγκρότησης του νέου κόμματος.

Το σαββατοκύριακο θα κυλήσει με ομιλίες αντιπροσώπων, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής θα ολοκληρωθεί η συνδιάσκεψη, με τις ψηφοφορίες επί των κειμένων, αλλά και επί των προσώπων που θα απαρτίζουν το νέο προσωρινό καθοδηγητικό όργανο (Κεντρική Πολιτική Επιτροπή) του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής για το νέο κόμμα, «ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και πλουραλιστικός. Η τελική μορφή και δομή λειτουργίας του θα εξεταστεί από το ίδιο το συνέδριο, όπως και η σχέση του με τις συνιστώσες οι οποίες έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της αυθυπαρξίας και του αυτοπροσδιορισμού τους σε σχέση με τον ενιαίο πολιτικό φορέα».

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα έχει την ευθύνη για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο, ενώ θα καλείται να λαμβάνει και έκτακτες πολιτικές αποφάσεις, αν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ή έκτακτα γεγονότα.

Το συγκεκριμένο όργανο αναμένεται να έχει 301 μέλη, αν και στη συνδιάσκεψη θα συζητηθούν και προτάσεις για μειωμένο αριθμό μελών, προκειμένου να μην είναι «δυσκίνητο» στη λήψη αποφάσεων. Όταν αναδειχθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το όργανο θα εκλέξει εκ των ενόντων ένα «εκτελεστικό» όργανο, την Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, πιθανότατα, δε θα έχει περισσότερα από 35 μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα