Γερμανία:Περιορισμοί στην κάλυψη της δίκης των νεοναζιστών δολοφόνων

Τώρα αναμένεται η δίκη της στις 17 Απριλίου με αντιδράσεις από τις ενώσεις δημοσιογράφων καθώς απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε τουρκικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι ένα σκάνδαλο, είναι ντροπή», αντέδρασε ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Κενάν Κολάτ, μιλώντας στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, έπειτα από την αποκάλυψη του καταλόγου με τα διαπιστευμένα μέσα ενημέρωσης, τρεις εβδομάδες πριν τη δίκη της 37χρονης Μπεάτε Τσεπε και τεσσάρων κατηγορουμένων ως συνεργών της.

Στον κατάλογο αυτόν δεν περιλαμβάνεται κανένας Τούρκος δημοσιογράφος στα διαπιστευμένα μέσα και ανταποκριτές,

ενώ και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα —όπως το BBC, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, το Αλ Τζαζίρα— δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τη δίκη, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει την παρουσία των μέσων αυστηρά με βάση τη χρονική σειρά που κατέθεσαν τις αιτήσεις τους.

Ενώπιον αυτής της διάκρισης, ο Κολάτ κάλεσε το δικαστήριο και τους πολιτικούς υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και «να βρουν μία λύση».

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Τούρκους συναδέλφους τους, με την ομοσπονδία τους DJV να αξιώνει από τις αρχές να βρουν θέσεις για τα τουρκικά κι ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Εάν συνέβαινε το αντίθετο στο εξωτερικό, εμείς θα επαναστατούσαμε απέναντι στο γεγονός ότι κανείς Γερμανός δημοσιογράφος δεν βρήκε θέση στην αίθουσα», πρόσθεσε ο πρόεδρός της Μίκαελ Κόνκεν.

Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Γερμανία (VAP) εξέφρασε με τη σειρά της «την έκπληξή της», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό τουρκικών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης από τη δίκη.

Την απόφαση καταδίκασε και η Μπάρμπαρα Γιον, μία εκ των συνηγόρων των θυμάτων των νεοναζιστών, μελών της ομάδας NSU: «τούτη τη δίκη δεν την παρακολουθούν με ενδιαφέρον μόνον στην Τουρκία», δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Μίτελντοϊτσε Τσάιτουνγκ.

Περίπου τρία εκατ. Τούρκοι, ή τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες, που ζουν στη Γερμανία «εξακολουθούν και διαβάζουν τουρκικές εφημερίδες, ή βλέπουν τουρκική τηλεόραση. Δεν είναι απλώς ευκταίο, αλλά είναι άκρως απαραίτητο να έχουν πρόσβαση» στη δίκη, επεσήμανε.

Η λίστα καταρτίστηκε αυστηρά στη βάση της χρονολογικής σειράς που κατατέθηκαν οι αιτήσεις ανέφερε το γραφείο Τύπου του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μόλις 50 δημοσιογράφοι θα βρίσκονται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Διασφαλισμένη θέση έχουν οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικοί σταθμοί. Από τα ξένα μέσα ενημέρωσης που έλαβαν διαπίστευση θα είναι δυο εφημερίδες και ένας τηλεοπτικός σταθμός από την Ολλανδία.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για να αποκλειστούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι από συγκεκριμένες χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Το ενδιαφέρον και εκτός Γερμανίας ήταν γνωστό. Η Ένωση θεωρεί ακατανόητο το ότι δεν λήφθηκε καμία πρόνοια για δημοσιογράφους μέσων κυρίως από την Τουρκία και την Ελλάδα, δεδομένου ότι οκτώ θύματα ήταν Τούρκοι και ένας Έλληνας. Γι΄ αυτό και η Ένωση ζητά από το δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφαση» δήλωσε στην DW o Γιώργος Παππάς μέλος του προεδρείου της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα