ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

18:05 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για την Τουρκία, την οποία κατήγγειλε για επεκτατικές βλέψεις, ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας απευθυνόμενος σε ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος της Κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον κάλεσε να απευθυνθεί στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αρνείται να συνομιλήσει μαζί του.

«Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε, σύσσωμη, για λόγους αρχής, να καταδικάζει κάθε ενέργειά της που υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία

και κατ΄επέκταση τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε ο Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι η η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους.

«Δεν έχουν θέση στο νησί ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε και οι αδελφοί μας οι Έλληνες, με την κακή έννοια, έχουν θέση στην Κύπρο. Πρέπει να αφεθούμε ελεύθεροι, και τότε θα αναπτύξουμε προνομιακές σχέσεις με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βρετανία» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Απατώντας σε άλλες ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ.Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι κατέγραψε όσα ζητήματα τέθηκαν και ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Κυπριακή προεδρία για να βρεθούν λύσεις, που θα υπηρετήσουν καλύτερα τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε δε «καυτή πατάτα» το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά τόνισε ότι στόχος είναι, με σκληρή δουλειά, να βρεθούν λύσεις.

Τάχθηκε κατά της ασυδοσίας της αγοράς, όπως είπε και επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, διευκρινίζοντας ότι η κυπριακή Προεδρία επιχειρεί να «παντρέψει» τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το σημείο δήλωσε περήφανος που είναι κομμουνιστής, διεθνιστής, ωστόσο διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές να μην ανησυχούν ότι θα εισαγάγει κομμουνιστικές μεθόδους και συστήματα.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική κρίση, είπε πως, μέσα στο εξάμηνο της Κυπριακής προεδρίας, δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια για να μπουν τα θεμέλια που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε να οικοδομήσει μια πιο δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία και υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Σχολιάζοντας την οικονομική κρίση στην Ε.Ε. και τα μέτρα αντιμετώπισής της, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι αυτά δεν απέδωσαν γιατί επικεντρώθηκαν στη λιτότητα

«Η λιτότητα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης» είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται σωστές και ισοζυγισμένες πολιτικές, κάτι, με το οποίο θα ασχοληθεί η κυπριακή Προεδρία.

Επίσης αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. είπε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επισημαίνοντας ότι πρέπει να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας, κυρίως όσον αφορά τους νέους.

Από την πλευρά του, ο Σουλτς τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας έναντι της

Keywords
Τυχαία Θέματα