Γιατί αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι διαφορετικές

Της απεσταλμένης του matrix24.gr., στο Στρασβούργο Εβελίνας Νοδάρα

Αν με ρωτούσε κάποιος ποια είναι η Ευρώπη που ονειρεύομαι ... θα απαντούσα πως είναι η Ευρώπη της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα προσφέρει ευκαιρίες για ζωή, περισσότερα ταξίδια, μόρφωση και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως Έλληνες και Ευρωπαίοι ονειρευόμαστε μια Ευρώπη που η ζωή μας δεν θα εξαντλείται στην απόκτηση πλούτου... Μια Ελλάδα χωρίς ανισότητες, χωρίς εργασιακό μεσαίωνα, χωρίς ανέργους, χωρίς διαφορά ανάμεσα

σε «δυνατούς και πένητες».

Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε ... μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στις φετινές Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου.

Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, σε όλα τα κράτη μέλη από τις 22 μέχρι τις 25 Μαΐου, ανάλογα με τη νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους. Φέτος για πρώτη φορά, με την εφαρμογή της «Συνθήκης της Λισαβόνας», οι 751 Ευρωβουλευτές που θα αναλάβουν καθήκοντα τον Ιούλιο, όχι μόνο θα καθορίσουν την πορεία των Ευρωπαϊκών πολιτικών για τα επόμενα 5 χρόνια, αλλά θα εκλέξουν επίσης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα οι κάλπες των ευρωεκλογών ανοίγουν στις 25 Μαΐου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,ως το μόνο εκλεγμένο θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο συμμετέχει στην νομοθετική διαδικασία, καταρτίζει και εγκρίνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ασκεί τον δημοκρατικό έλεγχο πάνω στη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συναποφασίζει για πάνω από το 85% των ευρωπαϊκών υποθέσεων, όπως π.χ για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κατευθύνσεις των Ταμείων.

Η Ολομέλεια του κοινοβουλίου συνέρχεται για μία εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο, ενώ οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και έκτακτες σύνοδοι, πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Έδρα της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι το Λουξεμβούργο.
Πρόδρομος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Ιδρύθηκε το 1951, μεταξύ της Γαλλίας, της Δυτικής Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

Για πρώτη φορά συνεδρίασε το Σεπτέμβριο του 1952 για θέματα συνεργασίας αποκλειστικά στον τομέα του άνθρακα και του χάλυβα. Τα επόμενα χρόνια, οι ίδιες χώρες ενοποίησαν περισσότερους τομείς της οικονομίας τους και το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Το 1967 τα όργανα των τριών Κοινοτήτων συγχωνεύτηκαν και από τότε υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ε.Κ είναι το μόνο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιπροσωπεύει, άμεσα, όλους εμάς που ψηφίζουμε και αναδεικνύουμε αυτούς που θέλουμε να μας αντιπροσωπεύουν, στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη αλλάζει συνεχώς... Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.Εσύ θα συμμετέχεις;

Δείτε το σποτ της ΕΕ για τις ευρωεκλογές:

Keywords
Τυχαία Θέματα