Γιατί δεν θα ψηφιστεί η πρόταση εξεταστικής για την ΕΡΤ

Και αυτό διότι, μολονότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, επιρρίπτουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τη μονομερή απόφαση που οδήγησε στο λουκέτο και δημιούργησε τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα δύο κόμματα έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι δεν λύνει το πρόβλημα και δεν οδηγεί τη χώρα μπροστά η διαρκής προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Τελικά την πρόταση στηρίζουν

οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Και τα δύο κόμματα παραπονούνται πάντως ότι ήταν «κομμένα» από το ραδιομέγαρο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβε το κύριο βάρος να αναλύσει στη Βουλή την πρόταση. Επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στους υπουργούς που ενεπλάκησαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι και ο ίδιος ο Σίμος Κεδίκογλου πρέπει να δώσει λόγο για την περίοδο που ωφελήθηκε ως συμβασιούχος από την δημόσια ραδιοτηλέοραση και μίλησε για μεγάλη ευθύνη για την προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικών σταθμών. Ξεχώρισαν επίσης τα σχόλια της για το χουντικής κοπής διάγγελμα κλεισίματος της ΕΡΤ.

Ο Κ. Καραγκούνης με σαφήνεια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει μικρότερο δημόσιο και στην απόφαση αυτή εντάσσεται και η διαχείριση που έγινε στην ΕΡΤ. Είναι πάντως εντυπωσιακή η επισήμανσή του ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την ιδιωτική τηλεόραση και γι΄ αυτό της έχει δώσει και υψηλή τηλεθέαση και αυτή είναι μια διαπίστωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει τον κρατισμό, θα πρέπει να εξοικειωθεί.

Ο νέος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος είπε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει μεν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν θα ψηφίσει όμως ούτε την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή διότι ο λαϊκισμός και η ποινικολογία δεν βοηθούν. Είπε ωστόσο ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια λαθεμένη πολιτική απόφαση διότι έθεσε σε κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης τη χώρα.

Ο Β. Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει την εξεταστική. Για τα περί ποινικοποίησης απερίφραστα προειδοποίησε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταθέτουν βροχή μηνυτήριων αναφορών.

«Θα ποινικοποιούμε. Διότι δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι εκείνοι που είναι έξω με περιοριστικούς όρους, που ελέγχονται από εφέτες ανακριτές και που αναφέρονται από το γερμανικό δικαστήριο ότι λαδώθηκαν», είπε.

Και τι δεν είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτης Αβράμης για την ΕΡΤ και τους εργαζόμενους σε αυτή, ιδίως τους δημοσιογράφους. Δήλωσε όμως ότι στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική. «Δεν θρηνούμε για τους επίορκους δημοσιογραφίσκους» είπε και χαρακτήρισε «κοπριτόσκυλα» εργαζόμενους στην ΕΡΤ αν και ανάμεσα τους υπάρχουν και τίμιοι οικογενειάρχες, όπως είπε.

Η ΔΗΜΑΡ δεν πιστεύει στη διαδικασία ποινικοποίησης και άρα καταψηφίζει την πρόταση εξεταστικής επιτροπής. Όπως είπε όμως ο Δ. Αναγνωστάκης η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μονομερής και αντιδημοκρατική. «Η κυβέρνηση αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην ΕΡΤ, επέλεξε τον πολιτικό τσαμπουκά σε μια εποχή που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για μονοκομματικές κυβερνήσεις πολύ δε περισσότερο για μονοκομματικές συμπεριφορές», είπε.

Το ΚΚΕ ψηφίζει την σύσταση της εξεταστικής αλλά με δικό του σκεπτικό. Ο Ι. Γκιόκας κατήγγειλε ότι «στόχος της ΠΝΠ είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και η συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων σε όσους απομείνουν στις δημόσιες επιχειρήσεις». Έχει ενδιαφέρον το σχόλιο του Μανώλη Γλέζου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Γλέζος μιλώντας σήμερα στη Βουλή είπε ότι η κυβέρνηση απέφυγε να φέρει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ στη Βουλή διότι στην ουσία έχει χάσει τη δεδηλωμένη. «Αυτό φάνηκε», όπως είπε, «από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία η οποία δεν θα είχε φέρει το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η κλοπή των 50 εδρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα