ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΞΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σε πολιτικοοικονομικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αποχώρησης μεγάλων ξένων επιχειρήσεων από την Ελλάδα, ώρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. Αποκορύφωμα η ανακοίνωση της εξόδου της γαλλικής Carrefour από τη χώρα μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση ενός αναμενόμενου διαζυγίου, την ύστατη ώρα πριν από τις εκλογές

της Κυριακής κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες.

Είτε οι Γάλλοι δείχνουν «τρομαγμένοι» από μια πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγήσει στην υλοποίηση της εξαγγελίας για φορολόγηση 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων, είτε επισπεύδουν μια ειλημμένη απόφαση για να μη χρεωθεί η ΝΔ, που ελπίζουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές, την αποχώρηση της εταιρείας μέσα στο καλοκαίρι…

Στο Παρίσι πάντως, η ανακοίνωση της είδησης για παραχώρηση του 50% που κατείχε η γαλλική εταιρεία στον Όμιλο Μαρινόπουλου, οδήγησε τη μετοχή της Carrefour  σε άνοδο ακόμη και κατά 4,86%, πολύ σημαντική για τα Γαλλικά δεδομένα.

Βάσει της συμφωνίας η Carrefour Μαρινόπουλος θα αποτελεί τον αποκλειστικό δικαιοδόχο της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία, καθώς και σε άλλες βαλκανικές χώρες.  Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Ζητούμενο παραμένει, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, τι θα γίνει με δεκάδες μικρούς και μεσαίους Έλληνες προμηθευτές στους οποίους η γαλλική εταιρεία χρωστά σημαντικά ποσά. Ήδη η καθυστέρηση από 100 έως 300 ημέρες έχει προκαλέσει ασφυξία. Κανείς δεν θέλει να ξέρει, τι θα συμβεί, εάν η αποχώρηση συνδυασθεί με μη καταβολή των οφειλών, τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή και πέρα από πολιτικο-επιχειρηματικές σκοπιμότητες,  μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα βυθίσει την πραγματική οικονομία περαιτέρω στην ύφεση…

Πολλά ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας να μεταφέρει το σύνολο των θυγατρικών της στα Βαλκάνια στον μητρικό όμιλο της Credit Agricole.

Σήμερα, στο ΑΜΠΕ, ο  Alain Strub διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Crédit Agricole, απαντώντας στο ερώτημα εάν ο γαλλικός όμιλος εξετάζει την αποδέσμευσή του από την Ελλάδα  δήλωσε πως ο γαλλικός όμιλος δεν προκρίνει  το σενάριο της εξόδου από την Εμπορική. Όμως  η απόφαση ήρθε λίγες ώρες μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που υποστήριζε ότι οι γάλλοι εξετάζουν την εγκατάλειψη της Εμπορικής σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες και ενώ τα σενάρια τρόμου για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη έδιναν κι έπαιρναν,   η Euler Hermes, η μεγαλύτερη εταιρία ασφάλισης εμπορίου στον κόσμο, θυγατρική της Credit Agricole ανακοίνωσε ότι διακόπτει την κάλυψη για τα φορτία που εισάγονται στην Ελλάδα, με όλους να εκτιμούν ότι η αποχώρηση έγινε από τον φόβο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα