Γιατί μαυρίζει τοπικά το δέρμα;

Το μέλασμα ή οι πανάδες είναι δερματικές δυσχρωμίες. Η λέξη «μέλασμα» προέρχεται από την ελληνική λέξη “μέλας”= μαύρος. Οι πανάδες παρατηρούνται κυρίως στο πρόσωπο πιο συχνά και λιγότερο στον λαιμό, στα χέρια ή άλλα μέρη του σώματος.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Τάνια Βλαδένη προκαλούνται συχνότερα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, εξαιτίας της παραγωγής μελανίνης, που γίνεται ορατή με τη μορφή του μαυρίσματος. Σε ορισμένα άτομα στα οποία υπάρχει η προδιάθεση, σε κάποιες περιοχές του δέρματος παράγεται περισσότερη μελανίνη η οποία μπορεί να εναποτεθεί όχι μόνο στην επιφάνεια του δέρματος (επιδερμίδα) αλλά και βαθύτερα στο χόριο. Αυτή η παραπάνω μελανίνη γίνεται ορατή στη συνέχεια ως σκούρες πλάκες που ονομάζονται μέλασμα. Μετά το καλοκαίρι η φυσιολογική μελανίνη που παράχθηκε απομακρύνεται, ενώ η μελανίνη στις βλάβες του μελάσματος παραμένει και αυτές γίνονται πιο εμφανείς.

Πέρα από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση μελάσματο, σύμφωνα με την ειδικό. Τα βασικότερα αίτια είναι

Η έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης C ή μαγνησίου από τον οργανισμό.Η απουσία συστηματικής αντιηλιακής προστασίας μετά από χημικό πίλινγκ.Η αφυδάτωση του δέρματος.Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιεπιληπτικά, η κορτιζόνη και ορισμένα αντιβιοτικά ή η χρήση ορισμένων καλλυντικών.Η ακμή όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστάΟποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμούς του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά.Διάφοροι κληρονομικοί λόγοιΣυχνά εμφανίζεται μέλασμα κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως στο πρόσωπο


Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος αλλά και σε αριθμό .

Η Τάνια Βλαδένη είναι Πτυχίουχος Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο τμήμα Ιατρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα