Γιατί οι τράπεζες δεν πωλούν χαρτοφυλάκια δανείων σε ξένα funds

09:26 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Μπορεί συχνά – πυκνά πολλά να λέγονται και να γράφονται για ξένα χαρτοφυλάκια που αδημονούν να αρπάξουν σε χαμηλές τιμές χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων εγχωρίων τραπεζών στην πράξη όμως ελάχιστα γίνονται.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών παρά τη σχετική φιλολογία, μηδαμινές είναι οι σχετικές αγοραπωλησίες.

Ενδιαφέρον υπάρχει –κάτι που αποτυπώνεται στις σχετικές επαφές και συζητήσεις που έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες

– ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αγοραστών (των ξένων χαρτοφυλακίων) και των πωλητών (εγχώριων τραπεζών) είναι χαοτική. Όπως υπογραμμίζουν τραπεζικές πηγές η διαφορά στις οικονομικές απαιτήσεις των δυο πλευρών είναι τεράστια, χαοτική προσθέτοντας ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να προχωρήσουν σε σχετικές συναλλαγές. Το να πουλήσεις χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 100 ευρώ προς για παράδειγμα 10 ευρώ σημαίνει ότι λογιστικοποιείς οριστικά ζημία 90 ευρώ, κάτι που κανένας δεν θέλει και δεν έχει λόγο να πράξει στην παρούσα συγκυρία, εξηγούν. Τα χαρτοφυλάκια αυτού του τύπου, σημειώνουν, ψάχνουν απελπισμένους και οι ελληνικές τράπεζες -ειδικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης- αυτήν τη στιγμή δεν είναι καθόλου απελπισμένες.

Πολύ περισσότερο τη στιγμή που δημιουργείται αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στο ζενίθ της ύφεσης και από το 2014 οι συνθήκες στην οικονομία θα βελτιωθούν ριζικά. Αν οι εκτιμήσεις για την επιστροφή της χώρας από το 2014 σε ανοδική πορεία επιβεβαιωθούν, τότε βαθμιαία θα έχουμε αύξηση εισοδημάτων και κατά συνέπεια μεγαλύτερο μέρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που σήμερα λογίζονται ως μη εξυπηρετούμενα σε βάθος χρόνου θα ανακτηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη τραπεζών προδικάζουν ότι δεν πρόκειται να δούμε τέτοιου είδους συναλλαγές και, αν θα γίνουν, θα είναι περιορισμένες και ειδικού τύπου.

Τέτοιου ειδικού τύπου συναλλαγή πρέπει να θεωρηθεί η απόφαση της Citibank να προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων ύψους 450 εκατ. ευρώ στο 40% της αξίας του, δηλαδή στα 180 εκατ. ευρώ. Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα προχωρούσε σε πώληση στεγαστικών δανείων (που εμφανίζουν τις μικρότερες επισφάλειες) με έκπτωση (discount) 60%. Ωστόσο, στην περίπτωση της Citibank οι αριθμοί έχουν μικρή σημασία: πρόκειται για έναν κολοσσιαίο Οργανισμό, με μικρή παρουσία στην πολύ μικρή Ελλάδα και, για να υλοποιήσει τη στρατηγική απόφαση που έχει ληφθεί για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του στη χώρα μας, δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαγράψει κάποια εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιήσει άμεσα τη στρατηγική του.

Με τον ίδιο τρόπο, λίγο πριν αποχώρησαν από την εγχώρια αγορά η Credit Agricole, η Societe Generale ακόμα και η πορτογαλική Millennium, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, υποστηρίζοντας οικονομικά συναλλαγές, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Σημειώνεται ότι τα χαρτοφυλάκια που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα αγοράζουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, ελπίζοντας να καταφέρουν να εισπράξουν περισσότερα από κάποιους από τους οφειλέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα