Γιατί παραμένει κλειστή η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Αγία Σοφία

Δύο χρόνια μετά, δεν έχει εκδοθεί απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου. Η Κλινική παραμένει κλειστή. Τα παιδιά παραπέμπονται στο Ωνάσειο. Οι γονείς ανησυχούν. Το υπουργείο αδυνατεί να αναγκάσει τους γιατρούς να ξεπεράσουν τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις ώστε να επιτρέψουν την ομαλή επαναλειτουργία του Κέντρου.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου που

κάλεσε το υπουργείο να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική πυγμή για να λυθεί το πρόβλημα.

«Τα περιστατικά παραπέμπονται όλα στο Ωνάσειο και αντιμετωπίζονται όλα με επιτυχία. Δεν έχει πεθάνει παιδί», επικαλέστηκε τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία ο υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπιστεί στο Ωνάσειο 91 περιστατικά παιδιών εκ των οποίων τα 50 είναι ασφαλισμένα και τα 41 χωρίς ασφαλιστικό φορέα. Το Ωνάσειο έχει θέσει στο υπουργείο την υποχρέωση που έχει να εξοφλήσει τα περιστατικά των 41 ανασφάλιστων παιδιών και το κόστος αυτό αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ.

«Οι πειθαρχικές διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει τότε είναι ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη για να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, διότι τραγικό γεγονός είναι εκείνο που είχε οδηγήσει τον κ. Λοβέρδο σε αυτή την απόφαση. Δεν χειρουργήθηκε παιδί που ήταν σε διαδικασία νάρκωσης» επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος. «Κάλεσα όλους τους επιστήμονες στο γραφείο μου αμέσως μόλις ανέλαβα καθήκοντα. Τους ζήτησα να άρουν αυτές τις προσωπικές αντιθέσεις και διαπληκτισμούς, να συμφωνήσουν να ανοίξει κέντρο και να επιτρέψουν έτσι και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να εκφράσουν την επιείκεια τους στο μέτρο που μπορούσαν να το κάνουν. Λυπούμαι να σας πως ότι δεν το έκαναν. Και αναρωτιέμαι γιατί. Διότι οι επιστήμονες οι οποίοι λειτουργούν στο ΕΣΥ δεν μπορεί να αντιλαμβάνονται τις κλινικές και τα κέντρα ως προσωπική τους ιδιωτική υπόθεση. Είναι κρατικοί λειτουργοί και οφείλουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των περιστατικών», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι ντροπή αυτό για γιατρούς. Να τους βάλετε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Δεν θα παίζουν στις καρδιές των παιδιών τα προσωπικά τους παιχνίδια. Δεν είναι λόγος αυτός να μην εξυπηρετούνται τα παιδιά, να τσακιστούν να λυθεί το θέμα», είπε ο βουλευτής και χαρακτήρισε ανεκδιήγητους τους επιστήμονες που ευθύνονται για το κλείσιμο του Κέντρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, Αγία Σοφία,paidokardiocheirourgiki kliniki, agia sofia