ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

«Ηρώδης» και συνθήκες εκτροπής

Με αφορμή τον θάνατο του κορυφαίου μαρξιστή διανοητή και ιστορικού, Έρικ Χόμπσμπαουμ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση και οι παραλληλισμοί της σημερινής κατάστασης, εδώ στην Ελλάδα, με τις «μέρες Βαϊμάρης».

Η κοινωνία υποφέρει και «βράζει». Η χώρα αργοπεθαίνει και οι διεθνείς της εταίροι (ειδικά αυτοί που έχουν το βάρος των αποφάσεων) εκφράζουν… «ευχή» και «ελπίδα» να παραμείνει στο ευρώ. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει νέα

μέτρα σκληρής λιτότητας και το φως στην άκρη του τούνελ μάλλον αργεί, καθώς το Βερολίνο ρισκάρει ακόμη και τη σύγκρουση με το ΔΝΤ, αρκεί να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ακόμη και το «αποφασιστικό βήμα» της Συνόδου του περασμένου Ιουνίου, για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών και ιταλικών τραπεζών από τον ESM φαίνεται να αργεί πολύ. Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτή η απόφαση και η περίφημη «συνολική ευρωπαϊκή λύση» αργεί. Και θα αργήσει πολύ, κατά τα φαινόμενα.
Ώσπου να έρθει, αν έρθει, η Ελλάδα θα σέρνεται μεταξύ λιτότητας και ύφεσης. Σε καραντίνα ως το 2020, η χώρα μας θα αρθρώνει ένα μακρόσυρτο μοιρολόι εσωτερικής υποτίμησης, που θα αφήνει πίσω του θύματα: ανέργους, αυτόχειρες, αρρώστους που δεν βρήκαν ένα σωστό δημόσιο σύστημα υγείας να τους περιθάλψει και να τους θεραπεύσει.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η κοινωνία θα σιγοβράζει για καιρό. Και όσο, ζαλισμένη από τη λιτότητα και την κακοδαιμονία, θα ψάχνει μια λύση, κάτι για να πιαστεί, τόσο θα βρίσκει πρόσφορο και γόνιμο έδαφος ο φασισμός.

Μπορεί πολλοί στη διαδήλωση της περασμένης Τρίτης να φώναζαν συνθήματα περί ναζί στην Γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο η Γερμανία –όπως και πολλές άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες- έχει φροντίσει να θέσει τον ναζισμό εκτός νόμου. Εμείς, τον βάλαμε στη Βουλή.

Το άγριο πρόσωπο του ναζισμού είναι εδώ. Απλώνει τα πλοκάμια του, ακολουθεί το πρότυπο «κοινωνικών υπηρεσιών» της Χαμάς και, με βάση την ως τώρα συμπεριφορά του, διαψεύδει παταγωδώς όσους πίστεψαν ή εκτίμησαν πως, με την είσοδό της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή θα γίνει «συστημικό» και «αστικό» κόμμα.

Πράγματι, η κοινοβουλευτική παρουσία είναι πολύ χρήσιμη στη Χρυσή Αυγή. Βουλευτής της, που εζήλωσε τη δόξα του Ηρώδη και δεσμευόταν προεκλογικά ότι «θα μπει στους παιδικούς σταθμούς και θα πετάξει έξω τα παιδιά των λαθρομεταναστών (sic)» ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να του δώσει τα στοιχεία όλων των παιδιών μεταναστών που βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς! Να πάει συστημένος ο άνθρωπος, μη χάνει χρόνο ψάχνοντας…

Και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός που πέταγε γαρύφαλλα στα μπουζούκια τη βραδιά της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και την άλλη μέρα πήγε να δει «μπάλα», έστειλε σε όλους τους δήμους έγγραφο, ζητώντας να του παράσχουν τα στοιχεία, για να απαντήσει στην ερώτηση του χρυσαυγίτη!

Μία ημέρα νωρίτερα, στα συλλαλητήρια κατά της επίσκεψης Μέρκελ στην Ελλάδα, ήταν φανερό ότι οι αστυνομικοί είχαν συγκεκριμένες εντολές. Η Αθήνα, βεβαίως, δεν κάηκε και τα επεισόδια

Keywords
Τυχαία Θέματα