Γιώργος Σταθάκης: «Ναι» στο ευρώ, «όχι» στη λιτότητα

17:55 4/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Γιώργος Σταθάκης, παραδέχεται ότι υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που θεωρούν ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είναι ο τρόπος απαλλαγής από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν αναφέρονται σε συντεταγμένη ή άτακτη έξοδο. «Το ΑΚΕΛ προχώρησε στη διατύπωση περί συντεταγμένης εξόδου. Σεβόμαστε απολύτως τις επιλογές που μπορεί να κάνει ένα κόμμα σαν το ΑΚΕΛ (…) χωρίς αυτό να σημαίνει

ότι πρέπει να με οποιονδήποτε τρόπο να ευθυγραμμιστούμε με αυτές» εξηγεί και τονίζει «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ιδέα της παραμονής στο ευρώ και της αλλαγής των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα και αλλού».

Επίσης ο Γιώργος Σταθάκης κάνει λόγο για μια κυβέρνηση Αριστεράς, από ένα φάσμα πολιτικών δυνάμεων ευρύτερο του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες και τα κόμματα θα κριθούν όχι μόνο από τις γενικές τους θέσεις αλλά και για τον τρόπο που προτείνουν να βρει η χώρα από το τέλμα της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενότητα που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση.

Χρειάζεται μια κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «κοινωνικής σωτηρίας», η οποία «θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από τη φτωχοποίηση, θα θεραπεύσει τις παθογένειες της διοίκησης του κράτους που μας κληροδοτεί ο παραδοσιακός δικομματισμός, θα ανοίξει δρόμους βαθιών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, την υγεία και αλλού και θα φέρει τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης.

Επαναφορά κατώτατων μισθών και συντάξεων

Αναφορικά με τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεσμεύεται για την επαναφορά μόνο του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης, το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας και ανεργίας «με αξιοπρεπές ελάχιστο επίπεδο και στον πληθυσμό που πραγματικά οφείλει να καλύπτεται από ένα κράτος δικαίου και ένα έκτακτο επίδομα απασχόλησης, ειδικά των νέων, που περιλαμβάνει κρατικούς, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς».

Όπως τονίζει «από κει και πέρα, οι μισθοί και οι συντάξεις σταδιακά θα αυξάνονται, ανάλογα με την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Επίσης «ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται να βρει τους νόμιμους τρόπους να επαναφέρει υπό άμεσο ή έμμεσο δημόσιο έλεγχο οποιαδήποτε παραχώρηση θεωρηθεί χαριστική ή επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον».

«Ναι» στις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ

Ο Γιώργος Σταθάκης τόνίζει ότι οι επίορκοι «μετά βεβαιώτητας» δεν έχουν θέση στο Δημόσιο «και θα έπρεπε να είχαν ήδη απολυθεί». Το κράτος στο παρελθόν δεν προστάτευε μόνο τους επίορκους αλλά «ανεχόταν τους διεφθαρμένους μηχανισμούς όταν στρεφόταν κατά των αδιάφθορων υπαλλήλων. Σήμερα οι επίορκοι έχουν και τις δύο κατηγορίες. Αν σήμερα θέλουν να ξεκαθαρίσουν το θέμα, ας το κάνουν. Προσωπικά αμφιβάλλω. Οπότε θα επιλέξουν αναξιόπιστες λύσεις με αποτέλεσμα την παράλυση του Δημοσίου» αναφέρει.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του είναι υπέρ των προσλήψεων στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ «αλλά και η κατάργηση κάθε μεροληπτικής κομματικής παρεμβολής στην ίδια την εξέλιξη των υπαλλήλων και επιζητά αξιόπιστους θεσμούς προστασίας του Δημοσίου από τη διαφθορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα