Γιούνκερ: Έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος του Grexit

Ικανοποιημένος για την πρόοδο που έχει καταβάλει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δήλωσε στους «Νέους Φακέλους» και τον Αλέξη Παπαχελά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Εurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης που απειλούσε με μετάδοση την ευρωζώνη.

Στη συνέντευξή του, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας

από το ευρώ έχει απομακρυνθεί και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014, χαιρετίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών τονίζοντας ότι επέδειξαν εντυπωσιακό κουράγιο, και αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα με τον ίδιο να φτάνει στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας: «Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου».

Όσον αφορά την πρόσφατη απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναφέρει ότι έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους ήδη από το 2010, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία και οι πόροι για κάτι τέτοιο, και ότι προείχε ο περιορισμός της μετάδοσης της κρίσης. Μάλιστα, παρατηρεί ότι τα μέτρα στα οποία επέμενε το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν ήταν δίκαια κατανεμημένα στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι «κατάφερα να αποφευχθεί ένα αβέβαιο μέλλον για την Ελλάδα και χειροκροτώ τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως του φτωχότερου κομματιού της χώρας που έκανε τεράστιες προσπάθειες σε αυτή τη χώρα. Αυτές οι προσπάθειες ήταν απαραίτητες. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την σταθεροποίηση… Η χώρα σας αποδεικνύει ότι παίρνει στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και ελπίζω ότι και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι η αλληλεγγύη είναι ευρωπαϊκή αρετή» είπε. «Ξέρετε ότι του χρόνου ή την επόμενη ακριβώς χρονιά η Ελλάδα θα έχει μικρότερο έλλειμμα από κάποιες ‘ενάρετες’ χώρες του Βορρά; Ποιος θα το περίμενε αυτό δύο χρόνια πριν; Κανένας», τόνισε.

Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δήλωσε ότι αυτός έχει απομακρυνθεί αλλά εξαρτάται από δύο παράγοντες, την ενεργητικότητα των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης που κάνει εξαιρετική δουλειά, αν και μέρη της πολιτικής που εφαρμόζεται δεν ακολουθούνται με ενθουσιασμό, και αυτό το κατανοεί, όπως είπε, από τον ελληνικό λαό.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Keywords
Τυχαία Θέματα