Γιβραλτάρ: Ο Βράχος της οργής

Έφτασε εκεί για να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Μεσογείου. Κατ’ άλλους αποτελεί επίδειξη δύναμης της Βρετανίας. Η παρουσία της φρεγάτας συμπίπτει με την περίοδο έντασης στις σχέσεις Λονδίνου-Μαδρίτης, με αφορμή τον αποκαλούμενο Βράχο.

Στο επίκεντρο της αντιπάρθεσης αυτή τη φορά βρίσκεται η αλιεία. Την Κυριακή, Ισπανοί αλιείς έκαναν πλωτή διαμαρτυρία. Επιχείρησαν να εισέλθουν στα αμφισβητούμενα ύδατα. Αιτία της αντιπαράθεσης η κατασκευή στα τέλη Ιουλίου, ενός τεχνητού υφάλου στο Γιβραλτάρτ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο καταφύγιο.

Οι Ισπανοί αλιείς έχουν όμως διαφορετική άποψη. Εκεί βρίσκεται μια περιοχή πλούσια σε θαλασσινά. Τώρα έριξαν μεγάλους τσιμεντόλιθους και έτσι δεν μπορούμε να ψαρεύουμε, εξηγεί ένας ψαράς.

Η Μαδρίτη αντέδρασε ξεκινώντας εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ. Δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές οχημάτων και ταλαιπωρήθηκαν οι ταξιδιώτες.

Ήρθαμε πολλές φορές και η αναμονή δεν ήταν μεγάλη. Αλλά σήμερα η κατάσταση είναι φρικτή. Είμαστε όλο το πρωί στην ουρά.

Οι έλεγχοι αποτελούν έλλειψη σεβασμού στους εργαζόμενους. Δέκα χιλιάδες περνάμε τα σύνορα για να πάμε στη δουλειά μας. Δέκα πέντε χιλιάδες κάτοικοι του θύλακα πηγαίνουν για αγορές στην Ισπανία. Ταλαιπωρούνται είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι.

Η Βρετανία κατήγγειλε την Ισπανία ότι παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσε μάλιστα ευρωπαίους παρατηρητές για να διαπιστώσουν από κοντά το πρόβλημα. Όμως η Ισπανία απαντά πως ούτε το Γιβραλτάρ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν μέλη της της ζώνης Σένγκεν. Σημειώνει ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Είναι ένα πρόβλημα που συνεπάγεται την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους.

Παρά την οικονομική κρίση, το Γιβραλτάρτ ευημερεί. Μόνο πέρυσι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του θύλακα αυξήθηκε κατά 7,8%, ενώ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 1,4%. Εταιρίες και επενδυτές ακόμη και από την Ισπανία αναζητούν καταφύγιο στο Βράχο, επειδή απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια.

Εν κατακλείδι η αντιπαράθεση δεν ήταν έντονη για μια δεκαετία. Τώρα όμως αναμένεται να κλιμακωθεί. Ο συντηρητικός Τύπος της Ισπανίας διαμαρτύρεται για την υπεράκτια επέκταση του θύλακα στην ανατολική ακτή. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται νέα προσβολή προς την Ισπανία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα