«Ή αλλάζουν τα πάντα ή εκλογές»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όλα τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου καθιστούν σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει εκλογές. «Αυτό, όμως, δεν ισχύει μόνο για εμάς. Κανείς δεν θέλει εκλογές τώρα. Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Τσίπρας»,

σημειώνουν, με τον Φώτη Κουβέλη να έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του πως «δεν θέλει μεν εκλογές, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στάση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας».

«Ανοιχτή η ΕΡΤ»

Αν και θεωρείται πιθανό να συναντηθούν στο Μαξίμου οι τρεις συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί με τη συχνότητα της ΕΡΤ στα «μαύρα», ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε και χθες ότι «η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο αναγκαίος εξορθολογισμός πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή». Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα ζητήσει σε όλους τους τόνους από τον πρωθυπουργό να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ ήδη «ζυγίζει» τις ενδεχόμενες απαντήσεις του, αν ο πρωθυπουργός εγγυηθεί ότι «εντός 5 ή 10 ημερών η ΕΡΤ θα είναι πάλι ανοιχτή».

«Αλλαγές, όχι εκλογές»

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή ο Φώτης Κουβέλης σχεδιάζει τη γενικότερη στάση που θα τηρήσει έναντι της κυβέρνησης και του Μαξίμου, με αφορμή την κρίση λόγω της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεσμεύθηκε χθες στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι θέτει ως «κόκκινη γραμμή» να αλλάξουν όλα στην κυβέρνηση «για να συνεχίσει να τη στηρίζει η ΔΗΜΑΡ». Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Αγίου Κωνσταντίνου πάει ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν πρόκειται να αρκεστεί απλώς στο άνοιγμα της ΕΡΤ και στην αναθεώρηση της «προγραμματικής συμφωνίας» μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων. «Πρέπει να αλλάξουν όλα και να υπάρξει συλλογική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα: στα μικρά και στα μεγάλα, ακόμη και στον ανασχηματισμό», τονίζουν στο matrix24.gr στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, επισημαίνοντας ότι «μόνο αν γίνουν όλα αυτά, θα αποφύγει η χώρα τις εκλογές». Εξάλλου και χθες, δημοσίως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «ξόρκισε» μεν τις εκλογές, αλλά επισήμανε ότι το σενάριο αυτό παραμένει ανοιχτό, αν ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δεν κάνει πίσω. «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Αλλαγή πρωθυπουργού»

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να «φλερτάρει» με την ιδέα αλλαγής πρωθυπουργού μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών (που ξεκινά αυτόματα αν χαθεί η δεδηλωμένη, αφού ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…). Βεβαίως, στο παρασκήνιο, όπως πληροφορείται το matrix24.gr, στη ΔΗΜΑΡ γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες, αφού ο Αντώνης Σαμαράς φαντάζει αδιαμφισβήτητος στο εσωτερικό του κόμματός του. Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να διακινεί το εν λόγω σενάριο ως μοχλό πολιτικής πίεσης προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου να πετύχει την υποχώρηση του κ. Σαμαρά στο θέμα του «λουκέτου» της ΕΡΤ, αλλά και της πλήρους αναθεώρησης του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης. Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ πιστεύουν με πάθος ότι, δεδομένης της ως τώρα κυβερνητικής κρίσης, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός, ακόμη κι αν κάνει πίσω σε όλα. Ήδη, χθες, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός επέμεινε ότι το κόμμα του πρέπει να ζητήσει «πρωθυπουργό κοινής αποδοχής», ενώ στην ίδια γραμμή φέρεται να κινήθηκαν κι άλλα στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα