Η ανθρωπότητα σταμάτησε στη Χιροσίμα

11:21 6/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Ώρα 2.45 π.μ. Στη νήσο Τινιάν απογειώνεται βομβαρδιστικό τύπου «Β-29». Το όνομά του «Enola Gay». Στην κοιλιά του μετέφερε ένα όπλο, που επρόκειτο να άλλαζε τον κόσμο,μια βόμβα, που περιείχε ουράνιο 235. Το βομβαρδιστικό με το δωδεκαμελές πλήρωμα κατευθύνεται προς την Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Στόχος να εξαφανιστεί μια ολόκληρη πόλη.

Μια εκτυφλωτική λάμψη σκέπασε τα πάντα. Η ανθρωπότητα αντίκριζε τα όρια της φρίκης του πολέμου. Το μανιτάρι του θανάτου έγλυψε τον ουρανό.

Η βόμβα έκανε στάχτη άμεσα 70.000 ανθρώπους. Το 69% των οικοδομημάτων της πόλης καταστράφηκαν ολοσχερώς

και ακόμη ένα 6.6% υπέστη σοβαρές ζημιές. Τους επόμενους μήνες περίπου 60.000 άτομα απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια. Επί του συνόλου των θανάτων εκτιμάται ότι το 60% οφείλεται στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος μέχρι εγκαύματα), το 20% από μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα (καθαυτό έκρηξη) και το υπόλοιπο 20% από τη ραδιενέργεια. Οι παρενέργειες της βόμβας συνέχισαν να υφίστανται και μάλιστα γίνονται εμφανείς μέχρι και σήμερα, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν αρρωστήσει βαριά και να πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες, όπως λευχαιμία, καρκίνο πνευμόνων, καθώς και άλλα είδη καρκίνου.

Η ρίψη βόμβας στην Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου και 3 μέρες μετά στο Ναγκασάκι, άφησε εμβρόντητη ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια; Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης; Η πρόοδος έδειξε για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία, το σκοτεινό της πρόσωπο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, δικαιολογήθηκε πως δεν είχε άλλη επιλογή από τη ρίψη της ατομικής βόμβας, καθώς δεν μπορούσε να θυσιάσει πολυάριθμους Αμερικανούς στρατιώτες για την κατάληψη της Χιροσίμα. Φυσικά δεν έπεισε κανέναν ,μιας και η Ιαπωνία βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός πολέμου.

Η Χιροσίμα έχει γίνει μνήμη φρίκης και αποτροπιασμού. Αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα