Η αρνητική δημοσιότητα στο Συνέδριο των Φοιτητών

Ένα ωραίο και ενδιαφέρον συνέδριο των Ελλήνων Φοιτητών Βορείου Αμερικής πραγματοποιήθηκε στους πανεπιστημιακούς χώρους του Mc Gill Concordia στο Μόντρεαλ πριν από δύο εβδομάδες. Η οργανωτική ομάδα των φοιτητών του Μόντρεαλ έκανε μια καταπληκτική δουλειά, προσπαθώντας να εστιάσει τη συζήτηση στην κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα από το 2010.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου ο πρέσβης της Ελλάδας στον

Καναδά Ελευθέριος Αγγελόπουλος και ο γενικός πρόξενος του Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος έκαναν τους εναρκτήριους χαιρετισμούς. Δύο πάνελ συζήτησης με θέμα την κρίση εξελίχθηκαν.

Στο πρώτο πάνελ ομιλητές ήταν ήταν ο δρ. Τζορτζ Καρλής από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα με σπουδές στον Τουρισμό και τον Ελεύθερο Χρόνο, ο δρ. Αναστάσιος Αναστασιάδης, καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill, ο σύμβουλος χρηματιστηριακών επενδύσεων Βασίλης Παπαευγγέλου, ο δρ. Κένεθ Μαντζορίνης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου McGill.

Το δεύτερο πάνελ με τίτλο της συζήτησης «Ψευδο-Μέσα » ασχολήθηκε με την εικόνα της Ελλάδας στα μέσα ενημέρωσης πριν και μετά την κρίση, θα δώσει έμφαση στην διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις αναφορές περί της Ελλάδος και της πραγματικής διάστασης των πραγμάτων.

Είχα την τύχη να συμμετέχω στο δεύτερο πάνελ μαζί με την συνάδελφο Αφροδίτη Σάλας και να ασχοληθώ ενδελεχώς με την αρνητική εικόνα που έχει λάβει η Ελλάδα στα διεθνή μέσα μετά την έκρηξη της κρίσης. Προσπάθησα να επισημάνω ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας έγινε αντικείμενο χλευασμού, κακόπιστης κριτικής και πιρκόχολης αντιμετώπισης από τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου τουλάχιστον την πρώτη περίοδο. Σήμερα, μετά την κατάπτωση του επιπέδου ζωής στην Ελλάδα , τα μέσα ενημέρωσης τέινουν να δείχνουν κάποια συμπάθεια προς την κατάσταση των Ελλήνων.

Θεωρώντας ότι αξίζει να δοθεί έστω και περιληπτικά μια ματιά στην αρνητική εικόνα της Ελλάδας θα παραθέσω περιληπτικά τους άξονες της τοποθέτησής μου:

«Σε σχέση με τα γεγονότα θα μπορούσαν να προσδιορισθούν τρεις περίοδοι της κρίσης με αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

Η πρώτη περίοδος αφορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η χειρότερη και η πιο αρνητική για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα βρέθηκε τότες στο επίκεντρο των παγκόσμιων ΜΜΕ. Η αρχική αντίδραση, ιδιαίτερα από την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία ήταν να χαρακτηρισθεί το πρόβλημα ως καθαρά ελληνικό και προερχόμενο από τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, από την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να τα αντιμετωπίσουν και από την ανυπαρξία βούλησης να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Ο σχολιασμός ήταν συχνά στερεοτυπικός κατηγορώντας τους Έλληνες ως τεμπέληδες, αδιάφορους και ψεύτες που παραποιούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύτηκε το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus με τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα.

Μετά ωστόσο τη διάχυση της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τα ΜΜΕ δεν μπορούσαν να επικεντρώνονται στην Ελλάδα και δημιούργησαν την ομάδα των PIIGS για να στιγματίσουν τις χώρες του Νότου. Ο διαχωρισμός μεταξύ του «καλού Βορά» και του «κακού Νότου» στον παραδοσιακό ευρωπαϊκό Τύπο χρησιμοποιήθηκε για να υπονομεύσει το αίσθημα της αλληλεγγύης χτυπώντας στην καρδιά του «ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Μετά το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, τον Οκτώβριο του 2011, το βιτριόλι του διεθνούς Τύπου κατευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και στην ανικανότητά της να επιβάλλει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ μετά την πρόταση του τέως Π/Θ, Γιώργου Παπανδρέου, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ιδέα μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ άρχισε να κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ.

Το Grexit συνέχισε να απασχολεί τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ έως τα μέσα περίπου του 2012, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πλήττοντας τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας που υπήρχαν για την ελληνική οικονομία.

Η πρόσφατη ωστόσο περίοδος παρακμής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα άρχισε να προκαλεί την συμπάθεια των διεθνών ΜΜΕ, καθώς ασχολούνται πλέον με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στον ελληνικό λαό.

Ένα άλλο στοιχείο που προκάλεσε θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα ήταν η πρόσφατη επιχείρηση καταστολής της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα συνεχίζει να μαραζώνει εξαιτίας της λιτότητας, η οικονομία της συνεχίζει να συρρικνώνεται, παράλληλα με τα αρνητικά δημοσιεύματα που ακολουθούν τα ευρήματα της Τρόικα σε σχέση με τα δημοσιονομικά της χώρας. Πρόκειται για μια κατάσταση που θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό Τύπο πλήττοντας περεταίρω το κλίμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα