Η χώρα θα σωθεί μόνο με το πρωτογενές πλεόνασμα

«Το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο δεν συνεπάγεται επέκταση της “λιτότητας”, αλλά είναι τώρα ο μόνος μηχανισμός με τον οποίο μπορούμε έγκαιρα να βγούμε από τη λιτότητα. Αν αποτύχουμε στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ και το 2014 και αν δεν προχωρήσουν έγκαιρα οι αποκρατικοποιήσεις και η εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας, τότε τα διεθνή (κυρίως επιχειρηματικά) κεφάλαια θα σταματήσουν να έρχονται, ή θα φύγουν και πάλι και η λιτότητα θα συνεχιστεί αφού η ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια δεν

είναι δυνατή. Ακόμη και οι παράμετροι της επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα προσδιοριστούν από την ασφάλεια που θα παρέχει στους καταθέτες το πρωτογενές πλεόνασμα και η συνεπαγόμενη οριστική αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ήδη σημαντικά μειωμένου και αναδιαρθρωμένου δημοσίου χρέους», εκτιμούν χαρακτηριστικά οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας.

Ακόμη συνδέουν την ανοδική τάση στο χρηματιστήριο, την έλευση ξένων επενδυτών και την αύξηση της απασχόλησης με την διαφαινόμενη επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές για όσους « υπονομεύουν το χρηματοοικονομικό σύστημα με συνεχείς συζητήσεις για “σεισάχθεια” χρεών προς τις τράπεζες ή μονομερείς διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», καλώντας τους να σταματήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα