«Η Δημοκρατία αυτοπροστατεύεται»

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» κάνει λόγο για «ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Αν και αναγνωρίζει ότι, η αντίδραση των δημοκρατικών και δικαιοκρατικών θεσμών ήταν καθυστερημένη, αλλά όπως σημειώνει «είναι άλλο η κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση και άλλο το να είμαστε έκπληκτοι, αμήχανοι ή και “ένοχοι” επειδή η Δημοκρατία αυτοπροστατεύεται και αμύνεται».

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν τον ξάφνιασε ή τον ενόχλησε ο χειρισμός στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής,

απαντά: «Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που έχουμε σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρο κακούργημα με μία διαδικασία η οποία είναι αμιγώς δικαστική, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι δεν πιστεύει στη θεωρία των δύο άκρων διότι, όπως λέει, «θεωρώ ότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επί μέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Υπάρχει ένα ενιαίο πρόβλημα βίας, μία ενιαία στάση καθολικής απόρριψης της βίας. Όπως έχει προσφυώς λεχθεί, η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο», ενώ σε ερώτηση «για ιστορικές ρίζες της ακροδεξιάς στην Ελλάδα», σημειώνει πω «η ακροδεξία έχει ιστορικές ρίζες σε όλη την Ευρώπη… Η ΕΕ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοια προβλήματα εδώ και δεκαετίες».

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως «όλη η Ευρώπη έχει κάνει και συντηρητική στροφή γιατί σε περιόδους κρίσης ο κάθε πολίτης επιλέγει λύσεις όσο γίνεται πιο απλές και πιο φυσικές στη ροπή τους. Η Κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία, η κοινωνική αλληλεγγύη, τα κοινωνικά δικαιώματα είναι επεξεργασίες σε πολύ μεγάλο βαθμό πολιτιστικού χαρακτήρα. Απαιτούν υπερβάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα