Η ΕΕ ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΟΜΠΙΝ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη να δηλώσουν αν θα ήθελαν να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την ώρα που η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Οι υποστηρικτές του φόρου Τόμπιν (από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου που τον πρότεινε τη δεκαετία του 1970) θέλουν ο χρηματοπιστωτικός τομέας να καταβάλει μια εισφορά μέσω του φόρου αυτού. Οι επικριτές του μέτρου αντιτείνουν ότι θα διώξει από την Ευρώπη αναγκαίες επενδύσεις. Επίσης υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσει

μόνον αν υιοθετηθεί παγκοσμίως, κάτι το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο δεδομένης της αντίθεσης των ΗΠΑ. Επιπλέον ούτε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ προτίθενται να το υιοθετήσουν.

“Ακόμη κι αν εφαρμοστεί από περιορισμένο αριθμό κρατών, ο φόρος θα προσφέρει πραγματικά οφέλη”, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Φορολογίας, Άλγκιρντας Σέμετα.

Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν ομοφωνία πάνω στο ζήτημα αυτό, όμως τουλάχιστον εννέα από αυτές έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να προχωρήσουν μονομερώς μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως ενισχυμένη συνεργασία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί απέστειλαν κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία δηλώνουν επισήμως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.

“Πιστεύουμε ακλόνητα στην ανάγκη για μια δίκαιη συμβολή από τον χρηματοπιστωτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους της χρηματοπιστωτικής κρίσης”, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τα άλλα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία καλούν να δηλώσουν τις προθέσεις τους “το ταχύτερο δυνατό”.

Μετά την εμφάνιση εννέα υποστηρικτών –στους οποίους αναμένεται να περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία– μια ικανή πλειοψηφία χωρών μελών της ΕΕ θα πρέπει να τους δώσει την έγκριση να προχωρήσουν.

Τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία θα πρέπει τότε να αποφασίσουν ακριβώς ποιο είδος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει να φορολογηθεί και τι θα πρέπει να γίνει με τα έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα