«Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο»

Η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) σήμερα το πρωί υπογράμμισε ότι «η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Σύμφωνα με την ίδια, «η οικονομική κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, ούτε είναι εθνική υπόθεση, αλλά έχει να κάνει με την ίδια τη στρεβλή, ταξική οικοδόμηση της Ευρωζώνης».

«Η κρίση έχει πολύ ευρύτερες,

της ελληνικής, διαστάσεις και αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο, γιατί η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο, όχι απλά μιας συνταγής λιτότητας, αλλά ενός νέου υποδείγματος. Ενός υποδείγματος, που αλλάζει την ίδια την υφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Το φέρνει κοντύτερα προς ένα αποικιοκρατικό μοντέλο νέου είδους», τόνισε στην ομιλία της η Ρ. Δούρου.

Ολοκληρώνοντας σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη περνάει μέσα από τη δραστική συρρίκνωση της Δημοκρατίας. Αυτός ο δρόμος της συνολικής απομείωσης της δημοκρατίας, όπως δείχνει άλλωστε και η ελληνική περίπτωση, χαρακτηρίζεται παράλληλα και από την εμφάνιση στο προσκήνιο μιας ξενοφοβικής, ρατσιστικής, απροκάλυπτα βίαιης ακροδεξιάς. Ωστόσο η πορεία αποσύνθεσης δεν είναι αναπότρεπτη. Γιατί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη οι λαοί, οι κοινωνίες, οι συλλογικότητες, οι πολίτες. Και όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο έχουν άποψη, αλλά την εκφράζουν κιόλας δυναμικά: από τις πλατείες της Μαδρίτης, της Αθήνας, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης ως τη Νέα Υόρκη, ακούγεται δυνατά το σύνθημα “Φθάνει πια, ως εδώ!” με στόχο την οικοδόμηση μιας ριζοσπαστικά νέας Ευρώπης, μιας Ευρώπης δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα