«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Με βαριά ατζέντα πάει στην Σύνοδο Κορυφής η Φιλανδία, η οποία διατηρεί επιφυλάξεις για τον κεντρικό σχεδιασμό προϋπολογισμών ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Κατά δήλωση του Πρωθυπουργού της χώρας Γιούρκι Καταϊνεν «η Φιλανδία έχει πολλές επιφυλάξεις για αυτό το σχέδιο». Έτσι, προϊδέασε για την στάση που θα κρατήσει στην σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης την 18η Οκτωβρίου, πρόταση που υποστηρίζεται από την Γερμανία και την Γαλλία, ώστε να διασφαλίζεται ένας μακροχρόνιος οικονομικός σχεδιασμός, που θα υποστηρίζει

την εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης.

«Αρχικά θέτω ένα φιλοσοφικό ερώτημα: Είναι σωστό να υπάρχει η διάκριση στην ολοκλήρωση ανάμεσα σε κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη μέλη της Ένωσης; Δευτερευόντως, αυτό θα συνοδεύεται και από έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και από πού θα έρχονται τα χρήματα;», διερωτήθηκε ο Φιλανδός Πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό YLE, ο Γιούρκι Καταϊνεν ερωτήθηκε για την πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα φτωχά κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν βραχείας διάρκειας χρηματοδότησης, ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ευρω-ομόλογο.

Ο Φιλανδός Πρωθυπουργός δεν σχολίασε την πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητα, ακόμη κι αν πλήττεται στο ενδιάμεσο η ανάπτυξη της οικονομίας της.

Για την δε Ισπανία τόνισε ότι ένα πρόγραμμα διάσωσης της χώρας «συνιστά σοβαρό πρόβλημα». Τόνισε, μάλιστα, ότι: «Δεν πιστεύω πως η Ισπανία θα χρειαστεί μεγάλο πακέτο διάσωσης και δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα