Η Ελλάδα σε κρίση

Το ζήτημα είναι πολύπτυχο, προφανές αλλά κυρίως αφανές, οπότε τα επιχειρήματα που εκτίθενται μπορεί να θίγουν πρωτευόντως ή δευτερευόντως το υπόβαθρο της κρίσης, ωστόσο σπανίως οι συγγραφείς τους έχουν την ανάλογη συγκρότηση που να συλλαμβάνει το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και επιπλέον να μην παρασύρονται σε δωρεάν ιερεμιάδες.

Η παρέμβαση του Τάσου Γιαννίτση με το ζηλευτό δοκίμιό του Η Ελλάδα σε κρίση (Πόλις), γραμμένο από έναν γνήσιο πολιτικό, που βίωσε άμεσα και έμμεσα τις συνθήκες οι οποίες

έσπρωξαν τη χώρα σε πτώχευση και σε κοινωνική ανωμαλία, νομίζουμε ότι θα αποβεί πρώτης τάξεως ανάλυση. Η πείρα του ανδρός – που θυμίζει «άνθρωπο για όλες τις εποχές» – σχετίζεται με τους διάφορους ρόλους που ανέλαβε στις δημόσιες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε με επιτυχία. Σύμβουλος στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων στην Κυβέρνηση Ζολώτα, Οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, Υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υπηρεσιών, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Πετρελαίων, Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμα.

Η πείρα μακρά, αλλά και το ήθος ομολογημένο. Το βιβλίο του διαιρείται στις ακόλουθες ενότητες. Κεφ. ! : Μια Ελλάδα που αναζητάει τον εαυτό της. Κεφ. 2 : Μεταπολίτευση : μια πορεία μεταξύ καλού και κακού, Κεφ. 3 :Πολιτική είναι να κάνεις το ανέφικτο εφικτό. Μπορεί ο αναγνώστης, μετά απο τόση φιλολογία περί του θέματος, να νιώθει ξεφτέρι, πανέτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτημα, ικανός πιά να κατατροπώσει τον αντίπαλο αδιάφορο σε ποιά παράταξη βόσκει, ωστόσο το στίλ του Γιαννίτση οδηγεί προς άλλο ορίζοντα.

Στα επιχειρήματά του δεν συναντούμε σκέτες πολιτικο-οικονομικές αναλύσεις, δεν υπάρχουν εκδικήσεις, καταγγελίες και λόγια που αφομοιώνονται απο το πόπολο ώστε να τους γίνει άμεση χρήση. Το βασικότερο στοιχείο των αναλύσεων – πέρα από τη γνώση του θέματος και τις μακρόχρονες συνέπειες, είναι ότι ο αφηγητής εμπνέεται από μιαν ηθική διάθεση που προσδίδει στις διεξοδικές του αναλύσεις μια διάσταση υπεύθυνου πολιτικού ο οποίος κατέχει το θέμα του και φυσικά διακατέχεται από αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα