Η ιθαγένεια ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

08:54 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η θέση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΔΗΜΑΡ στο συγκεκριμένο θέμα είναι ταυτόσημη. Και τα δύο κόμματα πιστεύουν, με βάση τις επίσημες θέσεις τους, πως το πλαίσιο που νομοθετήθηκε επί Γιάννη Ραγκούση για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες και παιδιά μεταναστών

είναι «το ελάχιστο» που έπρεπε να γίνει.
Έτσι, το γεγονός ότι η αλλαγή του νομικού πλαισίου μπαίνει ξανά στην ατζέντα, μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Ραγκούση, δημιουργεί εξ αντικειμένου μία γέφυρα μεταξύ των δύο κομμάτων.
Μία γέφυρα η οποία ενδέχεται να εκφραστεί ακόμη και με… κοινή ψήφο στη Βουλή, καθώς πηγές της ΔΗΜΑΡ διευκρινίζουν στο matrix24.gr ότι «αν ο νέος νόμος είναι οπισθοδρομικός και μας πηγαίνει πίσω, θα τον καταψηφίσουμε». Τον νέο νόμο, όποτε έρθει στη Βουλή, θα καταψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου είναι εδραία η πεποίθηση πως οτιδήποτε κι αν φέρει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, θα είναι σημαντικά συντηρητικότερο σε σχέση με το νόμο Ραγκούση.

Σενάρια

Βεβαίως, η προοπτική να καταψηφίσουν η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης στη Βουλή μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Όμως, θα αποτελεί οπωσδήποτε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της σεναριολογίας περί μελλοντικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. Άλλωστε, τα σχετικά σενάρια φαίνεται πως έχουν βάση: η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς προτιμούν να συνεργαστούν κυβερνητικά με τη ΔΗΜΑΡ παρά με ετερόκλητες δυνάμεις της λαϊκής Δεξιάς, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει πολύ οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Κουμουνδούρου. Παράλληλα, μόλις πριν δύο ημέρες, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, επανέλαβε την άποψή του, σύμφωνα με την οποία το κόμμα του «βεβαίως και μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ συνεργάστηκε με τη ΝΔ».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα