Η ΚΙΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μειώνει τις ταμειακές ροές του ρευστού στις εμπορικές τράπεζες, για να δεσμεύσει 400 εκατ. γουάν ήτοι 63,5 δισ. δολάρια, που προορίζονται για δανεισμό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει σκοπό, η Κίνα να διατηρήσει την θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα

της Κίνας πρόκειται από την 18η Μαΐου να μειώσει κατά 50 μονάδες τον δείκτη των ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών (RRR), και αυτή θα είναι η τρίτη μείωση μέσα σε έξι μήνες. Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι δείγμα ότι η κινέζικη οικονομία δεν ανακάμπτει έχοντας την μικρότερη ανάπτυξη σε επίπεδο τριμήνου, κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων.

Ήδη, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχει υποχωρήσει και το ίδιο συμβαίνει με τον δείκτη των πάγιων επενδύσεων, αλλά και με τον δείκτη των περιουσιακών στοιχείων, που έχουν αγγίξει το χαμηλότερο της δεκαετίας.

«Η πτώση του δείκτη των ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών κατά 50 μονάδες θα έχει μειωμένες επιπτώσεις. Βέβαια, η κινέζικη οικονομία μπορεί να γίνει πιο ευάλωτη μπροστά στην ασθενή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό μπορεί να συμπαρασύρει την Κίνα, πράγμα που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο», σχολίασε στο Reuters ο Dong Xian’an, οικονομικός διευθυντής του Διευθυντηρίου του Πεκίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα