Η ΚΡΙΣΗ, Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ REUTERS

Φως σε μια διαφορετική πτυχή της κρίσης επιχειρεί να ρίξει το Reuters, σε δημοσίευμα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της Λαϊκής Τράπεζας.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «πως μία ελληνική τράπεζα

μόλυνε την Κύπρο», σημειώνεται ότι τα χρέη πολλών τραπεζών φούσκωσαν εξαιτίας δανείων που έδιναν η μία στην άλλη, αλλά και σε «ημέτερους». Πρόκειται για έναν παράγοντα που έχει εν πολλοίς παραβλεφθεί από όσους αναζητούν τα αίτια της κρίσης που απειλεί να διαλύσει την ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters. Γίνεται εκτενής αναφορά στην περίπτωση του Ανδρέα Βγενόπουλου και της MIG -στον έλεγχο της οποίας βρισκόταν η Λαϊκή Τράπεζα- στις ζημίες που παρουσίασαν επιχειρήσεις του επενδυτικού ομίλου, αλλά και στα δάνεια που σχετίζονταν με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου. Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο έλεγχος από τις κυπριακές αρχές στη Λαϊκή έδειξε μεγάλη έκθεση σε ελληνικές επιχειρήσεις και σε επενδύσεις με υψηλό ρίσκο, καθώς και δάνεια σε επενδυτές που στη συνέχεια αγόρασαν μετοχές της MIG.

Ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας της MIG δήλωσε στο πρακτορείο ότι είναι θύμα εκστρατείας συκοφάντησής του από τις κυπριακές ρυθμιστικές αρχές. Ο Αν. Βγενόπουλος δήλωσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει στην καριέρα του ήταν να κρατήσει στην Κύπρο την έδρα της τράπεζας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως δεν έχει λάβει της προσοχής που έπρεπε η ευθύνη των τραπεζών για την κρίση. Τα στοιχεία δείχνουν -υποστηρίζει το Reuters- ότι τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από τις συγκρούσεις συμφερόντων σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την ελλιπή ρυθμιστική εποπτεία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα