Η κυβερνητική πρόταση για μείωση ΦΠΑ και ρύθμιση χρεών

Με τα έσοδα να παραμένουν καθηλωμένα για έναν ακόμη μήνα η τρόικα αναμένεται να είναι λιγότερη σκληρή στα θέματα των ρυθμίσεων, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει και η μείωση του ΦΠΑ, συνολικότερα και όχι μόνο για την εστίαση. Ωστόσο η τρόικα θα είναι ιδιαίτερα σκληρή στην αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεδομένου ότι δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Ακόμα

και η νέα γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων δεν είναι αυτόνομη σύμφωνα με την έκθεση των τεχνικών κλιμακίων και πιθανόν μέχρι το τέλος του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικές διατάξεις ή να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει στα στελέχη της τρόικας:

-Το σχέδιο για ενιαία ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 56 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία θα είναι παρόμοιο με αυτό των τραπεζών κατά τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων.

-ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει πρόταση για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και όχι μόνο από 23% σε 19%.

Το σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Ιούνιο

-Νέο σχέδιο για επαναπατρισμό κεφαλαίων με την παροχή κινήτρων εφόσον αυτά χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα