Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Στην Κάτω Βουλή του τσεχικού κοινοβουλίου συνέρχεται σήμερα ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας μέσα στην εβδομάδα για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας, η οποία κλονίζεται εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει.

Η κυβέρνηση σήμερα δεν διαθέτει πλέον παρά μόνο 100 έδρες από τις 200 της Κάτω Βουλής, ενώ προηγουμένως διέθετε 118. Η δεξιά παράταξη υπέστη σαρωτική ήττα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αναμετρήσεων

για τις περιφερειακές εκλογές και την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας.

Οι βουλευτές καλούνται να επανεξετάσουν το νομοσχέδιο για το δημοσιονομικό πακέτο που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων αύξηση του ΦΠΑ, ενώ η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα εντός της εβδομάδας, ή το πολύ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε απορριφθεί πρόσφατα από την Γερουσία, όπως επίσης και από την Κάτω Βουλή, όπου επί 200 ψήφων συγκέντρωσε μόλις 94, εξαιτίας κυρίως της αντίθεσης που πρόβαλαν οι έξι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος ODS του Νέτσας.

Ο υπουργός Οικονομικών Μίροσλαβ Κάρουσεκ ανακοίνωσε πως πρόκειται να προτείνει στους βουλευτές να παραπέμψουν εκ νέου το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013 στην κυβέρνηση, εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχεί γύρω από το περιεχόμενό του και τόνισε πως δεσμεύεται εντός 30 ημερών να ανακαταθέσει νέο νομοσχέδιο, βασισμένο στην υπάρχουσα νομοθεσία, που επιτάσσει ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ. Την άποψη αυτή ασπάζεται και ο ίδιος ο Νέτσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα