Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ…

Ορθώς, ορθότατα έκανε η Εθνική Τράπεζα και εξέδωσε χθες μελέτη για της επιπτώσεις από πιθανή επιστροφή στη δραχμή. Και μάλλον άργησε. Έπρεπε να έχει γίνει πολύ ενωρίτερον.

Και όχι ίσως από την ΕΤΕ, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος έπρεπε να έχει γίνει. Και όχι μόνον από

τις τράπεζες, αλλά από όλα τα Ινστιτούτα που έχουν ερευνητικά κέντρα και τμήματα μελετών έπρεπε να γίνουν αντίστοιχες έρευνες. Από τα πανεπιστήμια μέχρι το ΙΟΒΕ, από τη ΓΣΕΕ μέχρι το ΚΕΠΕ, από τα Επιμελητήρια μέχρι και τα ίδια τα κόμματα. Όλοι έπρεπε και οφείλουν, ακόμη και μετά τη μελέτη της ΕΤΕ να το πράξουν. Για τον κάθε κλάδο και τομέα της οικονομικής, κοινωνικής, ακόμη και της πολιτικής ζωής έπρεπε να υπάρχουν και να έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία. Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν το μέλλον τους, εάν ήθελε ποτέ η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο παλαιό εθνικό της νόμισμα.

Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει η σπέκουλα και η αμεριμνησία για το θέμα. Δεν μπορεί ο πολίτης να ακούει, από τον κάθε παπαρολόγο, κομπογιαννίτη, ημιμαθή και δοκησίσοφο, ότι «δεν τρέχει τίποτε… θα ζοριστούμε λίγο στην αρχή, αλλά μετά θα ‘ναι καλύτερα τα πράγματα… μας συμφέρει η δραχμή γιατί θα μπορούμε να κόψουμε χρήμα χωρίς περιορισμούς και δεν θα εξαρτιόμαστε από τους ξένους» και άλλες τέτοιες αηδίες που ξεφουρνίζουν διάφοροι και αιφνιδίως ενσκήψαντες γυρολόγοι της πολιτικής, οι οποίοι, λόγω της τηλεοπτικής αθλιότητας, έγιναν ειδήμονες και εναλλακτικοί της οικονομίας. Τα σούργελα και οι μπροστινοί της συμμορίας της δραχμής έπρεπε κάποτε να λάβουν και τεχνοκρατικά, όχι μόνον πολιτικά, τεκμηριωμένη απάντηση. Εδώ, κάνω μία παρένθεση για να πω ότι δεν αναφέρομαι στο ΚΚΕ, το οποίο έχει μία ριζικά διαφορετική θεώρηση, για τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιτέλους, έστω και με πρωτοβουλία της ΕΤΕ, μπορεί να ανοίξει ένας ψύχραιμος διάλογος για το θέμα. Αν κάποιος σοβαρός οικονομολόγος, πολιτικός, επιστήμονας έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα, πρέπει να καταθέσει τώρα τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις του. Επί των συγκεκριμένων όμως και όχι γενικώς και αορίστως. Αν υπάρχει αντίλογος στη μελέτη της ΕΤΕ να ειπωθεί. Όχι αν συμφέρει ή δεν συμφέρει να παραμείνουμε στο ευρώ. Όχι αν είναι πολιτικά, οικονομικά, στρατηγικά καλύτερα να φύγουμε από την ευρωζώνη. Όχι να καταγγείλουμε το μνημόνιο, να αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας, να μην αποδεχθούμε το χρέος. Όχι τέτοια. Αυτή είναι μία συζήτηση που έπεται. Πρώτα πρέπει να μάθουμε αν αυτά που λέει η ΕΤΕ είναι σωστά. Αν αυτές θα ‘ναι ή δεν θα ‘ναι οι επιπτώσεις. Θα συμβούν αυτά που λέει η ΕΤΕ ή λέει παπάρες; Μετά, αφού συμφωνήσουμε σ’ αυτό, πάμε στα άλλα.

Αν μάλιστα κάποιος προσπαθήσει να πολιτικοποιήσει τη συζήτηση, θα αποδειχθεί ότι αυτός έχει σκοπιμότητες. Είναι γελοία η άποψη που μαθαίνω ότι διακινείται από ορισμένους, ό,τι δήθεν αυτή είναι μία μελέτη που στόχο έχει να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ευνοήσει πρωτευόντως τη Ν.Δ. και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ. Αν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει στην παγίδα και αρχίσει να κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα