Η μεταμέλεια της ΕΤΑ

Ο Γκαρικόιτζ Ασπιάθου Ρουμπίνα, γνωστός και ως “Τσερόκι”, εξέφρασε σήμερα τη λύπη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης προς τα θύματά της, λέγοντας ότι η ΕΤΑ «λυπάται για τη βλάβη» που προκάλεσε στα θύματά της και κάνοντας έκκληση προς την γαλλική κυβέρνηση να επενδύσει στην επίλυση της σύγκρουσης και «να μην κλείσει την πόρτα σε αυτήν την ευκαιρία για ειρήνη».

Ο Σάμπι Λαράλντε, εκπρόσωπος του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος Μπατασούνα, το οποίο διαλύθηκε στις αρχές της χρονιάς, χαιρέτισε την ανάγνωση μιας «πολύ

σημαντικής δήλωσης», η οποία είναι «πολύ θετική σε σχέση με τις προοπτικές προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας» στην Χώρα των Βάσκων.

Η ΕΤΑ, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και η τελευταία της επίθεση σημειώθηκε στις 30 Ιουλίου του 2009 στην Ισπανία, ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου του 2011 ότι απαρνείται τη βία έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων. Η ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα της.

Μετά την ανακοίνωση αυτή έχουν γίνει πολλά βήματα. Στις 3 Ιανουαρίου το Μπατασούνα, το οποίο θεωρείτο ότι πρόσκειτο στην ΕΤΑ και ήταν απαγορευμένο στην Ισπανία, ανακοίνωσε τη διάλυσή του στην Γαλλία, όπως είχε κάνει πριν από αυτό το κίνημα υπεράσπισης των βάσκων κρατουμένων Ασκατασούνα (Ελευθερία), το οποίο έχει απαγορευτεί στην Ισπανία από το 2002. Επίσης και το ριζοσπαστικό κίνημα της βασκικής νεολαίας Σέγκι, που θεωρείτο το φυτώριο της ΕΤΑ, ανακοίνωσε ότι διαλύθηκε τον Ιούνιο.

Η Ισπανία, όπως και η Γαλλία αξιώνουν την πλήρη και άνευ όρων διάλυση της οργάνωσης και του οπλοστασίου της, την ώρα που η ΕΤΑ ζητεί έναν διάλογο με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας με κύριο θέμα τα περίπου 700 μέλη της που κρατούνται σε φυλακές στις δύο χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα