«Η Μόσχα πίσω από την σύλληψη των Τσαρνάεφ»

Ο Σαΐντ Τσαρνάεφ, ο οποίος ζει στην Τσετσενία, κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποστολή ψευδών πληροφοριών στην Ουάσιγκτον, ώστε να ενοχοποιηθούν τα αδέλφια, τσετσενικής καταγωγής, Τάμερλαν και Τζόχαρ Τσαρνάεφ. Επίσης υποστήριξε ότι η Μόσχα είχε ως στόχο να πείσει τη Δύση πως μια ισλαμιστική εξέγερση, η οποία διεξάγεται στο Βόρειο Καύκασο, έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. «Δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters

ο 56χρονος Τσαρνάεφ.

«Είναι σημαντικό για τη Ρωσία να δείξει στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι οι Τσετσένοι είναι τρομοκράτες. Έπρεπε να αμαυρώσει τη φήμη και το μέλλον αυτών των δύο ανθρώπων και του τσετσενικού λαού, χαρακτηρίζοντάς τους ως τρομοκράτες… Γι΄αυτόν τον λόγο συνέβησαν όλα», είπε.

Το Reuters αναφέρει ότι το Κρεμλίνο και οι ρωσικές αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να κάνουν σχόλια επί των κατηγοριών αυτών. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για χρήση δυσβάσταχτων τακτικών κατά της εξέγερσης των Τσετσένων, ωστόσο ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει απαντήσει λέγοντας ότι η Δύση υποτιμά τις προκλήσεις σε θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Μόσχα.

Αγόρασε πυρίτιδα ο Ταμερλάν

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο νεκρός ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, φαίνεται ότι τον Φεβρουάριο είχε αγοράσει δύο μεγάλα πακέτα με πυροτεχνήματα από ένα κατάστημα στο Νιού Χάμσαϊρ, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατάστημα. Η ποσότητα της πυρίτιδας από τα πυροτεχνήματα «δεν ήταν αρκετή» για την κατασκευή των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ουίλιαμ Βάιμαρ, αντιπρόεδρος της εταιρείας Phantom Fireworks. Πιο ισχυρή εκρηκτική σκόνη θα μπορούσε να βρεθεί σε καταστήματα πώλησης όπλων, είπε. Ο Τσαρνάεφ ζήτησε από την υπάλληλο του καταστήματος να τον βοηθήσει να επιλέξει τα μεγαλύτερα διαθέσιμα πυροτεχνήματα και πλήρωσε 200 δολάρια σε μετρητά, είπε ο Βάιμαρ.

Οι αστυνομικές αρχές πιθανολογούν ότι τα δύο αδέλφια προσπάθησαν να εξάγουν την πυρίτιδα από τα πυροτεχνήματα αλλά μάλλον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ισχύς της ήταν ανεπαρκής για να πυροδοτήσει την βόμβα. Η εταιρεία Phantom αντελήφθη την πώληση των πυροτεχνημάτων αφότου τα ονόματα των υπόπτων δόθηκαν στη δημοσιότητα και επικοινώνησε με το FBI παρέχοντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Η πώληση πυροτεχνημάτων είναι νόμιμη στο Νιού Χάμσαϊρ αλλά όχι στη Μασαχουσέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα