Η Ορχήστρα Φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Αλλά μην αφήνετε το όνομα της ορχήστρας να σας ξεγελάσει. Δεν παίζουν το παραδοσιακό ρεπερτόριο μιας ορχήστρας. Αντιθέτως, δημιουργούν παντελώς καινούρια κομμάτια!

“Οι σπουδαστές στο σύνολο είναι ταυτόχρονα μουσικοί και προγραμματιστές. Κάποιοι από αυτούς βασικά είναι περισσότερο μουσικοί και κάποιοι από αυτούς έχουν υπόβαθρο προγραμματιστή. Και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν και από την άλλη πλευρά”, λέει ο Τζεφ Σνάιντερ, διευθυντής της Ορχήστρας. Αυτή η ανταλλαγή ιδεών μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, όπως εξηγούν οι σπουδαστές της μουσικής.

“Σε κάνει να βλέπεις την μουσική με

άλλο μάτι. Όταν πρωτοασχολήθηκα με αυτό, ειλικρινά, νόμιζα ότι αυτό είναι το πιο περίεργο πράγμα. Αυτό ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από την μουσική, όπως την ήξερα πριν σαν κλασική, τζαζ ή πιάνου…”, λέει η Χαρά Σιν.

“Αυτό που κάνουμε είναι ότι εξερευνούμε ήχους που δεν μπορούν να ακουστούν στην φύση ή λαμβάνουμε τους φυσικούς ήχους και τους αλλάζουμε με τρόπο που πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν ακούσεις”, σχολιάζει από την πλευρά του ο Τρέιβις Χένρι.

Οι σπουδαστές μαθαίνουν να συνθέτουν και να παρουσιάζουν ηλεκτρονική μουσική που ακούγεται σαν σάουντρακ ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Η συνθέτης Δάφνη Ναφτάλι υποστηρίζει ότι τα μεγάλα έργα της μουσικής δεν αλλάζουν ποτέ από την αυθεντική τους σύνθεση παρά τις αλλαγές στην μουσική τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται: “Εμείς δεν πρόκειται να έχουμε φορητούς υπολογιστές που θα λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε είκοσι χρόνια. Έτσι, η μουσική του Μότσαρτ είναι σε θέση να παίζει εκατοντάδες χρόνια αργότερα, αλλά θα δούμε μεγάλες, πολύ μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που θα παίζεται η μουσική υπολογιστή, γιατί πιστεύω ότι όλα τα μουσικά όργανα εξελίσσονται και αλλάζουν”.

Χάρη στον καινοτόμο τρόπο της Ορχήστρας Φορητών Υπολογιστών του Πρινστον, η ιδέα έχει πετύχει. Πλέον, και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ, και το Τεχνολογικό της Βιρτζίνια έχουν τις δικές τους Ορχήστρες Φορητών Υπολογιστών. Η ορχήστρα ελπίζει να επεκτείνει την έννοια της μουσικής παράστασης, αμφισβητώντας τα όρια της παραδοσιακής ηλεκτρονικής μουσικής και ανακατεύοντάς την με την λογική μιας παραδοσιακής ορχήστρας.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα