«Η πολιτική λιτότητας πηγαίνει υπερβολικά μακριά»

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα «L’ Echo» δήλωσε πως: «Όσον αφορά το εθνικό επίπεδο, έχουμε δεσμευτεί σε μια υπερβολική πολιτική λιτότητας. Το επιχείρημα ότι με τη μείωση των δημοσίων προϋπολογισμών επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι προφανώς λανθασμένη».

«Καμιά εθνική οικονομία δεν ανορθώνεται χωρίς οικονομική ανάκαμψη με στρατηγικούς επενδυτές» υπογράμμισε ο Μάρτιν Σουλτς.

Όσον αφορά στη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ, που υποστηρίζει την αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, την

οποία οι Γάλλοι σοσιαλιστές κατηγορούν για «εγωιστική αδιαλλαξία», ο Σουλτς είπε ότι «δεν μπορεί να κατηγορήσει την Άγγελα Μέρκελ ότι αποφασίζει μόνη, ενώ υπάρχουν 26 ακόμη ηγέτες γύρω από το τραπέζι» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι η Γερμανία «δεν έχει παρά μια ψήφο».

«Ο μόνος που αντικρούει αυτή την προσέγγιση είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε ένα πακέτο ανάπτυξης. Αλλά πού έμειναν τα μέτρα αυτά; Θα το επαναλάβω, στις 22 Μαΐου, ξανά, στους ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή σύνοδο κορυφής», υπόσχεται ο Σουλτς.

Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του ενόψει των ευρωεκλογών του 2014, ο Σουλτς λέει ότι «καταλαβαίνει τον κόσμο που είναι απογοητευμένος» και θεωρεί ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μια αξιοθρήνητη κατάσταση».

«Πρέπει να πάμε να βρούμε τους πολίτες εκεί όπου βρίσκονται. Και βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση σκεπτικισμού που είναι κατανοητός: είναι η αναποτελεσματικότητα της ΕΕ, η έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, μια τρόικα που επιβάλλει μέτρα στις χώρες», τονίζει.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποια είναι η δημοκρατική της ευθύνη; το ΔΤΝ, ποια είναι η δημοκρατική του ευθύνη; Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πλέον τη λειτουργία της ΕΕ», επισημαίνει ο Σουλτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα