Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

13:10 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1972, όταν έντεκα ισραηλινοί αθλητές έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, από Παλαιστίνιους μέλη της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης. 

Ούτε η Γερμανία, αλλά ούτε και το Ισραήλ έχουν ξεχάσει τη «Σφαγή του Μονάχου»: Οκτώ μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εισέβαλαν σε διαμέρισμα όπου διέμεναν μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Ολυμπιακό

Χωριό . Σκότωσαν δύο αθλητές και συνέλαβαν ομήρους εννιά ελπίζοντας να τους ανταλλάξουν με 232 παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Η επιχείρηση σωτηρίας τους που οργάνωσαν οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας κατέληξε σε φιάσκο. Εννιά όμηροι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν, καθώς και πέντε από τους οκτώ Παλαιστίνιους. Οι άλλοι τρεις συνελήφθησαν.

Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» δημιουργήθηκε μετά την έξωση των Παλαιστινίων προσφύγων τον Σεπτέμβριο του 1970 από την Ιορδανία. Λίγο καιρό πριν, ο βασιλιάς Χουσεΐν είχε επιβάλει στρατιωτικό νόμο για να προλάβει την ανατροπή του από Παλαιστίνιους μαχητές. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν ή οδηγήθηκαν σε νέα εξορία. Αρχικός στόχος της οργάνωσης ήταν η εκδίκηση από τον Χουσεΐν και τον στρατό του.

Στο ίδιο σημείο που γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της ομηρίας των Ισραηλινών στην πρώην στρατιωτική βάση του Φίρστενφέλντμπρουκ, 25 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Βαυαρίας και 40 χρόνια μετά, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Πεντακόσιοι εκπρόσωποι του πολιτικού και αθλητικού κόσμου θα παραστούν, ανάμεσά τους και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Το ισραηλινό προξενείο στο Μόναχο ανακοίνωσε πως στη Γερμανία θα ταξιδέψουν οι επτά επιζώντες του δράματος, συγγενείς των θυμάτων. Επίσης παρόντες θα είναι ο επικεφαλής του Ολυμπιακού Χωριού το 1972 και αθλητές που κέρδισαν μετάλλια στους Αγώνες.

Στην περιοχή της Βαυαρίας οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια και φωτογραφίες των προσώπων των έντεκα θυμάτων θα εκτεθούν για πρώτη φορά, στον παλιό πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της βάσης.

Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 40 χρόνων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Ισραήλ δημοσιοποίησε δεκάδες έγγραφα της εποχής. Σε κάποια από αυτά, διαβάζει κανείς πως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν κατέβαλε «την παραμικρή προσπάθεια να σώσει ζωές», όπως δηλώνει την εποχή εκείνη ένας από τους επικεφαλής της Μοσάντ.

Οι κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον των Δυτικογερμανών είναι πολλές: τα μέλη της επίλεκτης ομάδας που ανέλαβε την επιχείρηση σωτηρίας ήταν εφοδιασμένα με απλά πιστόλια, δεν είχαν φακούς για να διακρίνουν τους δράστες τη νύχτα και τα θωρακισμένα οχήματα άργησαν υπερβολικά πολύ να φτάσουν στο σημείο.

Αλλά και στην Γερμανία, το περιοδικό Spiegel πυροδότησε την διένεξη. Τον Ιούλιο κατηγορώντας την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ότι «κάλυψε την αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης».

Μήνες πριν από την τρομοκρατική επίθεση, το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία της Βαυαρίας είχαν μάταια προειδοποιήσει τις ομοσπονδιακές αρχές για την πιθανότητα τρομ

Keywords
Τυχαία Θέματα