Γ. Κωστόπουλος: «Μείωση ρύπων έως και 85%»

Η σταδιακή μετεξέλιξή του ομίλου από πετρελαϊκή σε ενεργειακή δύναμη συνοδεύεται από διεθνείς δραστηριότητες, επεκτάσεις και συμμαχίες, αλλά και από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με επιλεγμένες κερδοφόρες επενδύσεις σε νέους τομείς.

Το εύρος των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει:

Εφοδιασμός, Διύλιση και Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παραγωγή και Εμπορία

Χημικών/Πετροχημικών.

Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων.

Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικό Αέριο.

Παραγωγή και Εμπορία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παροχή Μελετών και Τεχνικών Υπηρεσιών για τεχνικά έργα συναφή με θέματα υδρογονανθράκων.

Συμμετοχή στη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων (αγωγοί, θαλάσσιες μεταφορές).

Ο Όμιλος, την τελευταία πενταετία υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €3 δισ. περίπου, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης ιδιωτικής βιομηχανικής επένδυσης στην Ελλάδα, που αφορά στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας. Το νέο διυλιστήριο αναμένεται να υποστηρίζει ουσιαστικά την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την απασχόληση και την εθνική οικονομία.

Μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Γ. Κωστόπουλο

«Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -τους εργαζόμενους, τους πελάτες, την κοινωνία και τους μετόχους-, στοχεύοντας στην ισορροπημένη ικανοποίηση των προσδοκιών μας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, τονίζοντας ότι ο Όμιλος ολοκλήρωσε ένα πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης και μετεξέλιξης, έχοντας ενσωματώσει στη στρατηγική του τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ με σημαντικότερη την αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας, που τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία το 2012. Το εν λόγω έργο ύψους 1,4 δισ. ευρώ είναι μια επένδυση υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών που θα συμβάλει στη μείωση των τοπικών ρύπων έως και 85%», λέει ο κ. Κωστόπουλος, μεταξύ άλλων.

Η ιδέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και στέκονται δίπλα στην τρίτη ηλικία, στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, στους μαθητές και στη νέα γενιά. Ο ‘Ομιλος, από την ίδρυσή του, υποστήριξε πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες προωθούν την ιδέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Ελληνικά Καύσιμα και η ΕΚΟ είναι ενεργά μέλη, από το 2005, του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (μέλους του CSR Europe). Το 2008, ο Όμιλος δεσμεύτηκε και τυπικά για την ενσωμάτωση των 10 αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (UNGC) στην εταιρική στρατηγική και κουλτούρα του και για να τις προβάλει στους επιχειρηματικούς τομείς, που έχει επιρροή. Αυτή η δημόσια δέσμευση εκφράζει την επιθυμία της διοίκησης, των εργαζομένων αλλά και όλου του Ομίλου για ενσωμάτωση και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρηματικές του δράσεις.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετείχαν ενεργά στην ίδρυση του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το Συμβούλιο είναι ένας φορέας, που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει τον ισχυρό και δυναμικό συντελεστή των επιχειρήσεων, που θέλουν και μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο μεταξύ των μελών του ΣΕΒ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου έχει τη θέση του αντιπροέδρου στο Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το 2012 ο Όμιλος επένδυσε σε πρωτοβουλίες ΕΚΕ, εντός και εκτός Ελλάδας, ποσό μεγαλύτερο από € 3 εκατ.

Προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο

Η προσφορά και η υπεύθυνη στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της στρατηγικής του Ομίλου. Τα προγράμματα που υποστηρίζει σχεδιάστηκαν βασιζόμενα στο δίπτυχο «άνθρωπος και ποιότητα ζωής». Γύρω από αυτόν τον άξονα αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες δράσεις μέσω των οποίων δόθηκε έμφαση στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον, στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

Ενίσχυση των ΜΚΟ:

ΕΛΕΠΑΠ, ΙΠΑΠ Θεοτόκος, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ΕΕΑ Μαργαρίτα, Φιλανθρωπικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ», Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας, Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Αττικής, UNICEF, Σικιαρίδειο Ίδρυμα, Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Πανελλήνια Ένωση Τυφλών, MDA Hellas, Η ΠΙΣΤΗ, Ι.ΕΚ. Χατζηπατέρειο, Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας – Φιλική Φωλιά, Συσσίτια Αγ. Γεωργίου Ελευσίνας.

Χορηγίες και οικονομική ενίσχυση σε μουσεία, πολιτιστικούς και εξωραϊστικούς φορείς, ΜΚΕ, εκδοτικούς οργανισμούς.

Οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων του LSE, του European University Institute, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, ο Όμιλος υποστήριξε με διάφορους τρόπους φορείς όπως, Foundation for Global Compact, ΕΛΙΑΜΕΠ, Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος, ΣΕΒ, Κίνηση Πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία και συνέβαλε στην υλοποίηση συνεδρίων στις θεματικές περιοχές της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ΕΚΕ, των ΑΠΕ, της Υγείας & Ασφάλειας, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.

Oι εγκαταστάσεις του Ομίλου και κατά το 2012, υποδέχτηκαν, ξενάγησαν και ενημέρωσαν μεγάλο αριθμό μαθητών, φοιτητών και καθηγητών (2.365 επισκέπτες) από εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα