Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΙΝΑΞΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να πανηγυρίζει για τη συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά, ωστόσο έφερε σε ρήξη τους πολιτικούς αρχηγούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή.

Ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι βγήκε νικητής στο σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα, καθώς αυτή οπισθοχώρησε στο θέμα των τριετιών, αλλά και στο πλαφόν των αποζημιώσεων, καθώς είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που αρχικά είχε προταθεί από τους δανειστές.

Ποια

είναι, λοιπόν, τα βασικά σημεία της συμφωνίας , όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Βρούτση και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων και πως επηρεάζει στην πράξη 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα;

Στη νέα συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται τα εξής;

1. Διατήρηση των παγωμένων τριετιών, έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

2.Κατάργηση του επιδόματος γάμου.

3. Μείωση στους 3μήνες, για το διάστημα προειδοποίησης απόλυσης.

4. Μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%, στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, τίθεται ως ανώτατο όριο, οι 12 μισθοί από 24 που ισχύουν σήμερα.

5. Διατήρηση των 12 μισθών αποζημίωσης, για τους ήδη εργαζόμενους που έχουν έως και 16 χρόνια απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

6. Για τους εργαζόμενους με 17 χρόνια και πάνω, στην αποζημίωση των 12 μισθών θα προστίθεται ένας μισθός για κάθε χρόνο μετά το 16ο, με ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση τα 1800 ευρώ.

7. Διάστημα ανάπαυσης μεταξύ των δύο βαρδιών 11 ώρες.

8. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και εφαρμογή 6ημερης εβδομαδιαίας εργασίας μετά από διαπραγμάτευση με τα σωματεία ή τις ενώσεις προσώπων.

9.Εφαρμογή νέου τρόπου καθορισμού της κατώτατης αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Απριλίου 2013.

10.Κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θα δεσμεύει πλέον μόνον όσους την υπογράφουν και όχι τους εργοδότες που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα