Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Στόχους εντός της συριακής επικράτειας βομβάρδισε το πυροβολικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων λίγες ώρες έπειτα από το θάνατο πέντε Τούρκων από οβίδα που έπληξε χωριό της Τουρκίας στη μεθόριο με τη Συρία.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για στόχους (πιθανότατα στρατιωτικούς) που εντοπίστηκαν τα τουρκικά ραντάρ.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί μία άμεση απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι οποίες βομβάρδισαν κατά μήκος της μεθορίου στόχους που είχαν εντοπισθεί από τα ραντάρ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής

κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι η Συρία πρέπει να απολογηθεί για τις πράξεις της ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου.

Είχε προηγηθεί η ρίψη οβίδας στην πόλη Ακτσάκαλε, στην νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια μητέρα και τα τρία της παιδιά ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη εννέα άτομα τραυματίσθηκαν.

Αμέσως μετά το συμβάν υπήρξε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια επικοινωνία με διεθνείς παράγοντες όπως τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν «συνομίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν», δήλωσε η εκπρόσωπός του Οάνα Λουνέσκου.

«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά και με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση. Ο  Ράσμουσεν εξέφρασε στον Νταβούτογλου «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών και των τραυματιών, αλλά και προς το σύνολο του τουρκικού λαού», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο Ράσμουσεν, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως το ΝΑΤΟ δεν έχει μεν πρόθεση να επέμβει στη Συρία, όμως είναι έτοιμη να υπερασπισθεί την Τουρκία, ως κράτος μέλος του, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, «αποφασίσθηκε να συνεδριάσει λίαν συντόμως το συμβούλιο του ΝΑΤΟ», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επιβεβαίωσε επίσημα πως οι πρεσβευτές των χωρών μελών του θα συνεδριάσουν στις 00:30 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού της Συμμαχίας, για να διαβουλευθούν γύρω από τις εξελίξεις μετά την συριακή επίθεση με όλμους κατά της Τουρκίας.

Επίσης ο Νταβούτογλου ενημέρωσε και τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο οποίος ζήτησε αυτοσυγκράτηση και τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν όλοι οι δίαυλοι ανοιχτοί με τη Συρία προκειμένου να περιοριστεί η ένταση που θα μπορούσε να κορυφωθεί με αφορμή το επεισόδιο.

Ο Μπαν Γκι Μουν προέτρεψε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση να σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και προειδοποίησε πως η 18μηνη σύρραξη στη χώρα αυτή έχει αρχίσει βαθμηδόν να επηρεάζει αρνητικά τις άλλες χώρες στην περιοχή.

«Ο ΓΓ καλεί τη συριακή κυβέρνηση να σεβασθεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, καθώς και να τερματίσει τη βία κατά του συριακού λαού», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπαν ο οποίος καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν την ένταση και να διαμορφώσ

Keywords
Τυχαία Θέματα