Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ

Τουλάχιστον 83 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στη Συρία από επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία δήλωνε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην πολύπαθη χώρα.

Τα πιο αιματηρά επεισόδια βίας εκτυλίχθηκαν στις περιοχές Χομς, στην κεντρική Συρία, με 29 νεκρούς–12 εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην ομώνυμη πόλη από βομβαρδισμούς του στρατού–και Ντεράα, στη νότια Συρία, όπου το

Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 23 νεκρούς, εξ αυτών εννιά γυναίκες και τρία παιδιά. Ακόμη, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ, στα βορειοανατολικά της χώρας, 14 στη Λαττάκεια, στη δυτική Συρία, 10 στην περιοχή της Δαμασκού και 1 στο Χαλέπι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνολικά πάνω από 13.400 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία τους 15 μήνες που διαρκεί η εξέγερση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), πέντε Σύροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στα τέλη Μαΐου από άνδρες του τακτικού στρατού.

Στο μεταξύ, η κυριότερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), εξέλεξε τον Κούρδο ακτιβιστή Άμπντελ Μπάσετ Σίντα νέο ηγέτη της σε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο Σίντα, ο οποίος ζει εξόριστος στη Σουηδία επί σειρά ετών, ήταν ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΣ στη συνάντηση των 33 μελών της γενικής γραμματείας του.
Ο 56χρονος διαδέχεται τον Μπουρχάν Γαλιούν, ένα θεωρούμενο ως φιλελεύθερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, που προέδρευε του ΣΕΣ από την ίδρυσή του, τον Αύγουστο του 2011.

Ο Σίντα είπε ότι προτεραιότητά του θα είναι να διευρύνει το συμβούλιο και να έχει συνομιλίες με άλλες μορφές της συριακής αντιπολίτευσης ώστε να τις προσελκύσει να ενταχθούν στο ΣΕΣ, το οποίο ορισμένοι κατηγορούν ότι κυριαρχείται από τους ισλαμιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα